Justitie en veiligheid

ZrMs Van Amstel goed bezig!

Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, het M-fregat Zr. Ms. Van Amstel, heeft onlangs twee partijen cocaïne onderschept. Nog voordat de eerste verdachten en drugs waren overgedragen aan de US Coast Guard, werd een tweede smokkelvaartuig ingerekend. In totaal is bijna 700 kilogram cocaïne in beslag genomen.

Tijdens een schietoefening voor de kust van Curaçao kwam een melding binnen over een verdacht schip. Het bleek te gaan om een snelle kleine motorboot, een zogenoemde ‘go-fast’. Deze bevond zich op dat moment ten noorden van de territoriale wateren van Colombia. Zr. Ms. Van Amstel is in volle vaart richting de opgegeven positie gevaren, waarna de NH-90 helikopter werd ingezet om de ‘go-fast’ te detecteren. Enkele zeemijlen van het vaartuig heeft Zr. Ms. Van Amstel haar beide RHIB’s gelanceerd met een boardingteam van de Amerikaanse Kustwacht. Toen de RHIB’s vlakbij kwamen werden verdachte pakketten vanuit de go-fast in zee gegooid. Tien pakketten werden uit het water gevist en aan boord van de ‘go-fast’ werden drie bemanningsleden en nog drie verdachte pakketen aangetroffen. Na onderzoek bleken de pakketten ruim 325 kg cocaïne te bevatten.

Tweede smokkelvaartuig

Nog voordat de drie bemanningsleden en de in beslag genomen cocaïne konden worden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht kwam een nieuwe melding binnen. Een verkenningsvliegtuig van de Kustwacht lichtte Zr.Ms. Van Amstel in over een nieuw verdacht contact.  Wederom werd de NH-90 er op afgestuurd. Hierna kon met beide RHIB’s en het Law Enforcement Detachment (LEDET) van de Amerikaanse Kustwacht, een boarding worden uitgevoerd. 15 balen cocaïne (zo’n 350 kg) werden in beslag genomen. De opvarenden werden aangehouden en samen met de contrabande overgedragen aan een vaartuig van de U.S. Coast Guard.

Zr. Ms. Van Amstel vaart momenteel in de Caribisch Zee waar het schip anti-drugsoperaties uitvoert. Het schip en haar bemanning  maken deel uit van een permanente drugsbestrijdingsoperatie geleid door het Amerikaanse Joint Interagency Task Force South. Het schip opereert binnen een Taskgroup waarover de Commandant der Zeemacht in het Caribisch het commando voert. Anti-drugsoperaties zijn één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.

Defensie / 18 april 2017

Previous post

Illegale vuilstort op Aruba gesloten

Next post

KLM Curaçao Marathon 2017

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 + 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.