Samenwerking binnen het Koninkrijk

Zr.Ms. Karel Doorman naar de Cariben

Het grootste schip van de Koninklijke Marine, de Zr.Ms. Karel Doorman, vertrekt aanstaande maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om de civiele autoriteiten direct te kunnen ondersteunen in de corona-crisis wanneer de situatie daar om vraagt. Het schip wordt initieel ingezet voor een duur van drie maanden.

De Zr.Ms. Karel Doorman was trouwens in 2017 ook in het Caribisch gebied om Sint Maarten te helpen met de wederopbouw na de orkaan Irma. De indrukwekkende beelden van toen kunt u hier downloaden en terugzien.

Met de aanwezigheid van het logistieke ondersteuningsschip kunnen de eilanden naast het al aanwezige stationsschip Zr.Ms. Zeeland terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit. Zr.Ms. Karel Doorman kan transportondersteuning bieden om bijvoorbeeld de voedselzekerheid te garanderen.

Daarnaast kan het marineschip de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan zij als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten. Tot slot beschikt het schip ook over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet COVID-gerelateerde spoedzorg.

De lokale overheden van het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie ter ondersteuning van het bestrijden van het coronavirus. Defensie ondersteunt momenteel al met lokale eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde.

Met de nabijheid van Zr.Ms. Karel Doorman zorgt Defensie dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd.
2 Cougar helikopters in bergachtige omgeving
Twee Cougar-transporthelikopters
(archiefbeeld Defensie)

Zr.Ms. Karel Doorman wordt naast haar eigen capaciteiten als transport- en bevoorradingsschip, versterkt met 2 Cougar-helikopters van de Koninklijke Luchtmacht voor medisch transport en medische evacuaties, een medisch team met chirurgische capaciteit, een medisch team voor basiszorg aan de wal en drones van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine voor beeldopbouw.

Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee voor transport. Indien nodig kan er een extra marinierseenheid worden ingevlogen. Het schip heeft ook een orkaannoodhulppakket mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben marineschepen in het gebied. Met deze landen is een coördinatie-cel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.

(bron: Ministerie van Defensie)

Previous post

Let op: Corona-criminaliteit!

Next post

Staande op de Jamanota

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.