Volksgezondheid, natuur en milieu

Ziekenhuis Bonaire werkt samen met AMC en VUMC

Kralendijk/Amsterdam Sinds begin 2011 werkt Fundashon Mariadal te Kralendijk, de medische instelling van Bonaire, intensief samen met twee gerenommeerde medische instellingen in Nederland: het AMC en het VUMC.

De samenwerking omvat meerdere onderdelen, maar het meest in het oog springende is vooralsnog de uitwisseling van medische specialisten. Artsen uit Nederland gaan voor drie tot zes maanden naar Bonaire om in het ziekenhuis Hospitaal San Fransisco patiënten te behandelen. Men is begonnen met chirurgie, interne geneeskunde en anesthesiologie. Naar verwachting wordt het aantal specialismen geleidelijk uitgebreid. De Amsterdamse medici behandelen niet alleen zelf patiënten, maar zijn ook betrokken bij de opleiding van Bonairiaanse collega-artsen en verpleegkundigen.

De Amsterdamse ziekenhuizen benadrukken dat het Bonaireaanse ziekenhuis Hospitaal San Fransisco op eigen kracht al een prima ziekenhuis was, anders zou men een dergelijke samenwerking niet zijn aangegaan. Maar Fundashon Mariadal en de partners uit Nederland beamen vervolgens dat er vanwege de kleinschaligheid grenzen zitten aan wat Bonaire zelf kan doen. Dan is het goed om de kwaliteit van de gezondheidszorg te kunnen garanderen met behulp van partners uit Nederland.

De Amsterdamse instellingen zijn zich goed bewust van de verschillen tussen Amsterdam en Kralendijk. Niet iedereen komt voor uitzending in aanmerking. Kandidaten worden goed geselecteerd, waarbij met name interculturele vaardigheid belangrijk is. En als kandidaten eenmaal zijn geselecteerd, dan volgt naast uitgebreide informatie over Bonaire ook een spoedcursus Papiaments, zodat men de patiënt (en collega) in elk geval in de eigen taal kan begroeten en verstaan. Juist dat eerste contact is vaak zo belangrijk. Ook tijdens de uitzending is er begeleiding vanuit Amsterdam en vanuit Fundashon Mariadal zelf.

De Amsterdamse instellingen doen de samenwerking allereerst om Bonaire te helpen, maar hebben er ook zelf voordeel van: hun specialisten leren veel van de praktijk in een klein ziekenhuis in een andere cultuur. En bovendien is het voor veel mensen uit Nederland een mooie ‘incentive’ om een paar maanden op Bonaire te mogen wonen en werken. De samenwerking is voorlopig voor vijf jaar aangegaan en wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het AMC en VUMC zijn momenteel in gesprek met Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba om de mogelijkheden van samenwerking aldaar na te gaan.

Previous post

De kaart van Nederland is aangepast

Next post

Groen licht voor natuureducatie aan kinderen in Nederlandse Cariben!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

2 Comments

 1. 1 december 2011 at 12:09

  Geachte mevrouw / mijnheer,
  al sinds vele jaren kom ik op de Nederlandse Antillen als toeriste. Op dit moment ben ik bezig te bekijken of het mogelijk is om mij in principe voor 1 jaar op Bonaire te vestigen en hier te werken. Ik heb een zorg achtergrond, werkte in de verzorging en verpleging en ben gediplomeerd maatschappelijk werker. Ik heb vooral ervaring in verzorging en begeleiding van ouderen.
  Ook zoek ik woonruimte waar ik ongeveer 1 jaar zou kunnen blijven.
  Graag zou ik van u willen horen of er voor mij mogelijkheden zijn om iets voor u te betekenen in het ziekenhuis. Als dat zo is, dan zou ik graag van u vernemen op welke wijze ik hieraan invullen zou kunnen geven.
  Graag zie ik uw reactie tegemoet,
  met vriendelijke groet,
  Anneke Tilanus_Bakker

 2. […] Vervolg hier: Ziekenhuis Bonaire werkt samen met AMC en VUMC […]