CultuurUitgelicht

Yubi Kirindongo: icoon van Curaçao

Op 24 januari 1946 wordt Yubi Kirindongo in Willemstad geboren. De navelstreng om zijn nek wurgt hem bijna. Volgens de kunstenaar verklaart dat zijn onbedwingbare energie. Het moet een enorme stoot adrenaline zijn geweest die hem in leven houdt, want er volgt een turbulent en fascinerend leven.

Na een harde, vaderloze jeugd vertrekt Kirindongo op zijn negentiende als verstekeling op een vrachtschip naar Europa. Hij zwerft door Europa en leeft aan de zelfkant van de samenleving.

Hij begint als autodidact te schilderen en ontdekt dat hij met kunst zijn eigen bevrijding en ontwikkeling kan vormgeven.

Terug op Curaçao ontwikkelt hij zich tot een van de meest bekende en sociaal geëngageerde kunstenaars van het eiland. Hij zet zich in voor sociale verandering en meer culturele inbreng vanuit de zwarte gemeenschap.

Zijn frustratie over de onderwaardering van zijn Afro-Caribische broeders en zusters – en de daarmee gepaard gaande ontkenning van hun cultuur – en zijn woede over de vervuiling en ecologische vernietiging van zijn geliefde eiland zijn de inspiratiebronnen voor zijn artistieke ontwikkeling.

Expositie in museum Beelden aan zee

Yubi Kirindongo werkt met materiaal dat iedereen weggooit. Ooit was Kirindongo zelf ‘trash’, nu hergebruikt hij het afval en maakt er beelden van. Hij struint het eiland af en neemt alles wat van zijn gading is mee naar zijn zelfgebouwde huis, atelier en beeldentuin.

De kunstenaar heeft een onuitputtelijk talent alles met alles te combineren. Zijn recyclekunst van afgedankte chromen autobumpers bezorgt hem internationale bekendheid.

De charmante en tegendraadse kunstenaar is met zijn indrukwekkende en veelzijdige oeuvre een cultureel icoon van Curaçao. Wie zich verdiept in de hedendaagse Caribische kunst kan niet om hem heen.
Yubi Kirindongo is meerdere malen internationaal bekroond voor zijn werk.

Thomas Meyer zu Schlochtern

Het huis en de tuin van Kirindongo zijn inmiddels zelf uitgegroeid tot een kunstwerk

Previous post

Steunend op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan

Next post

Je kunt ze bijna aanraken...

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.