Justitie en veiligheid

Welkom thuis Holland!

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland keert vrijdag 17 februari terug in haar thuishaven te Den Helder na een inzet van ruim vijf maanden in het Caribisch gebied. Het schip onderschepte in deze periode ruim 280 kilo cocaïne en verleende noodhulp aan het door orkaan Matthew getroffen Haïti. Voor deze noodhulp ontvangt de bemanning uit handen van de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Rob Bauer, de ‘Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen’ uitgereikt.

Het marineschip vertrok op 4 september 2016 voor haar taak als stationsschip in het Caribisch gebied. Naast de verleende noodhulp in Haïti, was de belangrijkste taak het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht Caribisch gebied.

Haïti
De bemanning van Zr.Ms. Holland bereidde zich voor het vertrek in hoog tempo voor op het bieden van orkaannoodhulp aan het zwaar getroffen Haïti. Samen met Zr.Ms. Pelikaan transporteerde de Holland 450 ton aan hulpgoederen naar de kustgebieden van Haïti. Tijdens deze inzet heeft Zr.Ms. Holland zich voornamelijk gericht op het verlichten van menselijk lijden en het leggen van een goede basis waarop andere hulpverleningsorganisaties verder kunnen bouwen.

Ondersteuning Kustwacht
Naast het uitvoeren van counterdrugsoperaties, waarbij ruim 208 kilo cocaïne werd onderschept,  is er nauw samengewerkt met de Kustwacht Caribisch Gebied en zijn er een aantal gezamenlijke acties uitgevoerd, waaronder een Search and Rescue actie van een visserschip in nood en werden zes opvarenden van een zinkend schip gered. Daarnaast voerde het patrouilleschip vele scheepvaartinspecties uit.

Ministerie van Defensie / 15 februari 2017

Schokkende beelden van Haïti na de orkaan (bron: Defensie)

Previous post

Lastige klus voor de Gouverneur van Curaçao

Next post

Vluchtelingenstroom neemt langzaam toe

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.