Elk land, eiland, stad of dorp is een wereld op zich. Of je nu klein of groot bent maakt eigenlijk niet veel uit: overal spelen interessante zaken op het gebied van onderwijs, sport, veiligheid, economie, cultuur, volksgezondheid, milieu etc. Dat maakt het Koninkrijk volgens het Comité ook zo boeiend.

Onder deze pagina zitten sub-pagina’s met op onderwerp geplaatste berichten die volgens ons de moeite van het lezen waard zijn. Sommige schrijven we zelf; andere vinden we elders. Suggesties en reacties zijn altijd welkom!

Email ons via comitekoninkrijksrelaties@casema.nl

Ron van der Veer & Wendele van der Wiele

3 Comments

 1. 13 februari 2019 at 16:42

  Beste Hans, dank voor je vraag en excuus voor mijn verlate reactie! De drie eilanden zijn staatkundig gezien integraal onderdeel van Nederland, (maar niet van de Europese Unie). Net als bijv. Amsterdam of Groesbeek zijn alle bewindslieden in Nederland betrokken bij de drie eilanden Bonaire, Saba en Statia; ook Binnenlandse Zaken dus. Een Bonairiaan is in Nederland allereerst een Nederlander en heeft op het moment dat hij/zij in Nederland verblijft dezelfde rechten als alle andere Nederlanders hier. Wel is het zo dat voor de eilanden andere regels kunnen gelden dan in Europees Nederland. Dat is zo bepaald vanwege de onderlinge verschillen tussen Europa en de Cariben. Zo wil niemand op Bonaire de zomertijd invoeren! Discussie is er soms over de vraag welke verschillen redelijk zijn en wie dat bepaalt.

  Het bovenstaande is trouwens mijn samenvatting van de huidige situatie. Je weet dat het Comité zich niet met politiek bemoeit en ook geen politieke meningen uitdraagt. Als je meer details wilt weten, kun je het beste contact zoeken met Jan Helmond. Die kan het allemaal veel beter uitleggen dan ik!

  Groet en laat weten als er nog vragen zijn,

  Ron

 2. 6 januari 2018 at 00:17

  Jammer dat er na 3 maanden geen antwoord kan komen op vragen die op Bonaire al jaren onbeantwoord blijven. Zo te merken is dat bij de overheid en de organisaties in Nederland niet relevant.

 3. 9 oktober 2017 at 17:03

  Beste Ron van der Veer,
  Wij krijgen als stichting BanBoneiruBek regelmatig de vraag: Waar hoort Bonaire bij? We weten allemaal dat het onder het ministerie van BZK valt. Maar in vele gevallen praat de Nederlandse overheid over KoninkrijksRelaties over de drie landen St. Maarten, Curacao en Aruba. Bonaire samen met Saba en Sint Eustatius is Nederlands grondgebied sinds 10-10-10, maar toch zijn de eilanden geen Binnelandse Zaken. Kunt u het uitleggen, zodat we dat kunnen publiceren op de website. En in de zelfde vraag zit ook; is een Bonaireaan in Nederland een autochtone of een allochtone?
  Hartelijk dank, met vriendelijke groet
  Hans Evers,
  Secretaris FundashonBanBoneiruBek

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 − drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.