Onderwijs en Jeugd

Warm welkom voor Caribische studenten in Nederland

Studenten van Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius worden dit najaar in Nederland op twee excursies getrakteerd. De eerste is 22 september naar het Anne Frank Huis in Amsterdam, waar het Joodse meisje Anne in het Achterhuis zat ondergedoken. De tweede excursie, op 24 oktober, is naar Madurodam dat dit jaar het honderdste levensjaar van de Curaçaose verzetsheld George Maduro viert. Stichting WeConnect organiseert beide activiteiten als eerste in een programma van kennismakingsbezoeken in Nederland.

Geschiedenis

De stichting, die een educatief doel heeft, wil studenten van Caribische huize in contact brengen met geschiedenis en cultuur. Zakelijk leider Tanja Fraai: “Ze kunnen niet jaren in Amsterdam of Den Haag wonen en studeren zonder te weten wat de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk heeft betekend.” In het geval van Madurodam is er een duidelijke connectie met Curaçao, waar op dit moment een grote Maduro-tentoonstelling te zien is. De directeur van Madurodam, Joris van Dijk, stemde direct in met het verzoek van WeConnect voor dit bijzondere bezoek.

Anne Frank Huis

Het bezoek aan het Anne Frank Huis op de Amsterdamse Prinsengracht maakte vorig jaar diepe indruk op de studenten. Dit jaar staat weer een mooie ontvangst op het programma met een welkomstwoord van de directeur van de Anne Frank Stichting, Ronald Leopold. WeConnect spoort studenten aan om een persoonlijke impressie te maken van het bezoek, in de vorm van foto’s of korte filmpjes.

Madurodam

Met het bezoek aan Madurodam wil de stichting studenten in contact brengen met de Curaçaose verzetsheld naar wie het park vernoemd is. Studenten worden uitgenodigd na te denken over thema’s als dapper zijn, vriendschap en je inzetten voor een ander.

Madurodam is bovendien een miniatuur van Nederland, compleet met luchthaven, de haven, grachten en de Deltawerken. Interessant voor de studenten die soms pas enkele maanden in Nederland zijn.

Succes

Paul Comenencia, voorzitter van Stichting WeConnect, is dankbaar dat het Anne Frank Huis, Madurodam en andere instanties wederom hun medewerking hebben verleend om dit project mogelijk te maken. “Kennis van de Nederlandse geschiedenis en cultuur is essentieel om dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden te begrijpen. Hoe eerder je het land, de cultuur en de mensen begrijpt en door hebt, des te groter de succeskansen tijdens je studie en erna.”

(persbericht WeConnect / 15 september 2016)

Previous post

Zeldzame leguanen worden beschermd

Next post

Tania Kross: ongekende klasse!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − 10 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.