Cultuur

Wandelen door de geschiedenis, for better and for worse…

December nadert en we zijn er weer klaar voor: de helaas steeds ruwer verlopende ‘discussie’ over Zwarte Piet, waarbij veel van de voor- en tegenstanders elkaar voor van alles en nog wat uitmaken, maar in geen geval naar elkaar luisteren of zich willen verplaatsen in de ander. Is de discussie over het koloniale verleden en slavernij inmiddels helemaal hopeloos? Kijken naar de populaire media zou je geneigd zijn ‘ja’ te zeggen, maar dat zou (gelukkig) niet de hele waarheid zijn.

Slavernij is een complex vraagstuk en dat vraagt een behoedzame benadering, die zou moeten beginnen met het op een rijtje krijgen van de vaak ingewikkelde feiten. Dat vraagt om serieuze aandacht, zowel overzee als in Nederland en vaak op individueel niveau: over welke mensen hebben we het, waar woonden ze, hoe dachten ze, wat waren hun idealen enz. enz. enz. En wat leren we daaruit voor onze samenlevingen nu?

De wetenschapper mevrouw dr. Valika Smeulders is bij uitstek een ‘koninkrijkskind’: geboren op Curaçao (met Europese, Antilliaanse en Surinaamse voorouders) en geleefd, gestudeerd en gewerkt op de eilanden, in Suriname en in Nederland. Zij verdiept zich al jaren in de koloniale geschiedenis van ons Koninkrijk; niet om te beschuldigen of schande te roepen, maar vooral om te weten hoe en wat. Het koloniale verleden heeft immers mensen uit Europa, Afrika en de Amerika’s inclusief het Caribisch gebied met elkaar verbonden en staat daardoor aan de basis van onze samenlevingen van nu. Dat geldt zowel overzee als in Nederland.

En wat ze ontdekt is reusachtig interessant en ze wil die ontdekkingen graag met zoveel mogelijk mensen delen. Zij neemt je mee op wandelingen door bijvoorbeeld Den Haag en vertelt de boeiendste verhalen. Ik heb mijn stad op een hele andere manier leren bekijken en ben daar Valika zeer erkentelijk voor.

Dus zodra de herfstzon even doorbreekt: ga wandelen in historisch Den Haag (of maak bijvoorbeeld een bustocht op de Utrechtse Heuvelrug), maar dan net even anders. Meer info via de website van Pasado Presente; voor wie van geschiedenis houdt en de nuance zoekt.

IMG_20150625_102056035

 

Previous post

Joost van Doorn overleden

Next post

Sint Maarten moet begroting op orde brengen

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

1 Comment

  1. […] het artikel Wandelen door de geschiedenis, for better or for worse beveelt het Comité Koninkrijksrelaties de tours van Pasado Presente van harte […]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.