Onderwijs en Jeugd

Vreemde vogels in de klas…

Wat Odette Doest doet is zo bijzonder en zo waardevol dat ik het niet kan nalaten haar werk onder uw aandacht te brengen. Mevrouw Doest is bij velen bekend als dierenarts op Curaçao, maar ze doet zo veel meer dan dat.
Met een aantal bij haar opgevangen dieren (die het om uiteenlopende redenen in het wild helaas niet meer zouden redden) gaat ze elke week weer langs scholen op het eiland en daar vertelt ze verhalen: over de dieren de met haar meekomen, maar ook over het belang van natuurbescherming in het algemeen.
odette doest
Het enthousiasme van de kinderen voor de natuur is telkens weer groot en dat is natuurlijk fantastisch, want voor natuurbescherming geldt immers bij uitstek: jong geleerd is oud gedaan!
Daarnaast is mevrouw Doest ook voorzitter van natuurorganisatie Carmabi, dat niet alleen al vele jaren onderzoek doet, maar onder meer ook het schitterende Christoffelpark en het fascinerende Shete-Boka Park beheert.
Via deze site kunt u haar stichting ook een financieel steuntje in de rug geven! Dat is belangrijk: haar roofvogels eten graag en enthousiast grote hoeveelheden biefstuk… Elke dag weer!
En natuurlijk zijn er nog vele andere kosten van opvang en verzorging. Dus voeder eens een flamingo! Alle beetjes helpen!
Wat vindt de stichting er zelf van (overigens met dank aan Jasper Doest voor zijn fraaie foto’s!):

“Als kind was Drs. Odette Doest al gefascineerd door het gedrag en wel en wee van de locale flora en Fauna. Ze probeerde regelmatige gewonde vogeltjes te helpen, en dat is een van de redenen dat ze nu werkzaam is als (vogel) dierenarts.  Het is dan ook niet verbazingwekkend dat ze een deel van haar tijd besteed aan het behandelen en rehabiliteren van gewonde wilde dieren.

Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat het finanscieel steeds moeilijker werd. Geen haar op haar hoofd dacht eraan om dan maar geen wildlife meer te helpen, of om te stoppen met onderwijssessies, op de lokale scholen, integendeel.

Bob!

De stichting Fundashon Dier en Onderwijs werd opgericht om onder andere fondsen te kunnen werven die weer aangewend worden voor het werk van de stichting. Zoals het financieren van de medische zorg van de opgenomen wilde dieren, het rehabiliteren en weer loslaten van de patienten.

Tot de doelstelling van de stichting behoren onder andere de educatie, medische zorg, rehabilitatie en onderzoek

Het bereiken van zoveel mogelijk mensen zowel lokaal als internationaal met informatie over ons fragiele ecosysteem. Hierbij wordt toeristen uitgelegd wordt hoe daar zo verstandig mogelijk mee om te gaan tijdens hun bezoek aan het eiland. Bijvoorbeeld door informatie sessies op de verschillende resorts. Er wordt samengewerkt met scholen, kinder opvang centra, huiswerkbegeleiding centra, bedrijven en andere natuurorganisaties, zowel internationaal als op de eilanden van de voormalig Nederlandse Antillen. 

Op donderdagochtend kunnen er mensen komen naar de onderwijslokatie op de praktijk, om nader kennis te maken met onze doelstellingen en de stichtingsdieren. Deze ontmoetingen met de educatiedieren en hun verhalen roert de bezoekers vaak zodanig dat de conservation boodschap nog beter aankomt bij hen.

Ricky mag geaaid worden!

Een andere doelstelling is het bieden van huisvesting en medische zorg voor gewonde of zieke wilde dieren, totdat ze weer teruggezet kunnen worden in de natuur. Deze rehabilitatie kan dagen maar soms ook maanden duren, tot ze weer veilig losgelaten kunnen worden.

Assisteren bij onderzoeksprojecten waarbij onder andere ziektes worden onderzocht en bijv. de sylvatische cyclus van sommige ziektes die op mensen overdraagbaar zijn, aangezien we vaak met zieke wilde dieren te maken hebben. Hiervoor wordt samengewerkt met onder andere het CVI Lelystad en Wageningen research instituut, Utrecht universiteit, Erasmus universiteit, lokale gezondheidinstellingen en de veterinaire diensten op de verschillende eilanden van voormalige Nederlandse Antillen.”

bron: website FDOC en foto’s Jasper Doest

Previous post

Grootste werf in de Cariben: Damen Shiprepair

Next post

Niemand staat boven de wet

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties