Samenwerking binnen het Koninkrijk

Voedselbank Curaçao: nodiger dan ooit

Meer dan 60.000 mensen op Curaçao hebben al kunnen profiteren van een voedselpakket van de lokale voedselbank. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel mensen op het eiland meehelpen om al die pakketten samen te stellen en te verspreiden. Het is een bekend fenomeen op de eilanden: daar waar de overheid steken laat vallen, pakt de ‘civil society’ de problemen concreet aan.

Al lang voor de corona-pandemie kende Curaçao schrijnende armoede en de aanpak van alle betrokken overheden blonk vele decennia vooral uit in goede voornemens en dikke rapporten; veel helpen deed het niet. De huidige corona-crisis treft de armsten het zwaarst én door de toegenomen werkloosheid zijn er in rap tempo veel mensen met hun inkomen onder de armoedegrens gezakt. Juist nu is de voedselbank dus nodiger dan ooit. En er stromen dagelijks nog 250 nieuwe aanvragen binnen, meldt de woordvoerder van de Voedselbank, Shery Losiabaar, aan Kim Hendriksen van Caribisch Netwerk.

De voedselpakketten bevatten sinds deze week niet alleen maar houdbare producten. Op initiatief van ondernemers uit Nederland en Curaçao zitten er ook verse producten bij: sla, kool, wortelen en aardappelen. “In samenwerking met Nederlandse ondernemers hebben we 120.000 kilo verse groenten en aardappelen naar Curaçao kunnen versturen”, vertelt Paddy Roomer van Roomer Adviesbureau en een van de initiatiefnemers van de inzamelingsactie aan Caribisch Netwerk.

Roomer, getrouwd met een Curaçaose en bekend in de honkbalwereld op Curaçao, besloot zijn netwerk in te zetten en vroeg bekende Curaçaose sporters videoboodschappen op te nemen met de oproep om geld aan de Voedselbank te doneren. Sporters als Shurandy Martina, Leroy Fer en Wladimir ‘Coco’ Balentien hebben hier gehoor aan gegeven. Maar ook op Curaçao zelf zetten bekende sporters zich in.

“Ik probeer te helpen waar ik kan. Met het binnenhalen van donaties maar ik help ook elke week de pakketten in te pakken”, vertelde Hensley Meulens, bondscoach van de New York Mets aan mevrouw Hendriksen. Elke week zijn hij en professioneel tennisspeler Jean-Julien Rojer te vinden bij de Voedselbank en helpen ze waar ze kunnen.

“Momenteel is de nood hoog. Hopelijk neemt het aantal mensen dat een pakket ontvangt snel af, want we moeten mensen niet afhankelijk maken. Er komt een moment dat ze zelf weer voor hun eigen inkomen en boodschappen moeten gaan zorgen”, aldus Meulens.

Niet alleen sporters helpen mee: morgen zullen bijvoorbeeld ook de Gouverneur en haar naaste medewerkers de handen uit de mouwen steken om de Voedselbank te helpen. Militairen van Defensie doen dat al vele weken en laten zo weer eens zien dat het Koninkrijk werkt!

De inzamelingsactie van Jandino Asporaat en Cordaid liet ook zien hoe verbonden we met elkaar zijn. En dat bleek natuurlijk ook uit de 16 mln euro die staatssecretaris Knops aan het Rode Kruis ter beschikking heeft gesteld om de armoedebestrijding op de zes eilanden een extra impuls te geven.

Hopelijk zal het niet daarbij blijven, maar zetten we door om na deze acute crisis voorgoed een einde te maken aan armoede in alle delen van het Koninkrijk. Dan zal in elk geval ook de scheve inkomensverdeling op het eilanden moeten worden aangepakt, want op alle zes de eilanden geldt dat schrijnende armoede niet nodig is. De bestaande en soms exorbitante rijkdom wat eerlijker verdelen zou een goed begin zijn!

De komende weken komen met dank aan Roomer cs nog drie containers aan op het eiland aan. Hopelijk krijgt de actie ook daarna een vervolg. Mensen die vanuit de eilanden of Nederland de Voedselbank op Curaçao financieel willen steunen, via deze link een donatie doen. Nodiger dan ooit en het helpt echt!

(met dank aan Kim Hendriksen, die onder meer bovenstaande reportage maakte, en Caribisch Netwerk)

Previous post

5 juni: webinar over studiekeuze

Next post

"Maak er gemeenten van!"

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.