Justitie en veiligheid

Vluchtelingenstroom neemt langzaam toe

De Volkskrant schrijft een artikel over de toenemende illegalenstroom vanuit Venezuela richting Curaçao. Het gaat soms om politieke vluchtelingen, maar veelal om mensen die om economische redenen wanhopig op zoek zijn naar een menswaardig bestaan. Je kunt het ze niet kwalijk nemen, als je ziet hoe rampzalig de sociaaleconomische situatie in Venezuela zich ontwikkelt. Venezuela was nog niet zo lang geleden het rijkste land in Latijns-Amerika, maar aanhoudend wanbeleid bracht dit schitterende land aan de rand van de afgrond.

Op één punt past een kanttekening bij dat wat de Volkskrant schrijft. De stroom vluchtelingen is niet ‘plots’. Uit Bonaire, Curaçao en (vooral) Aruba komen al vele maanden concrete signalen van een forse stijging van het aantal illegalen. Deels per boot aan land gekomen, maar in de meeste gevallen legaal (als toerist) naar één van de eilanden gereisd en aldaar heel simpel de retourvlucht gemist.

Vraag is nu wat we met die mensen doen en wat we doen met de mensen die nog zullen komen; mondjesmaat of met velen tegelijk als het in Venezuela echt misgaat… Gaan we nu meteen gezamenlijk actie ondernemen of wachten we tot het kalf verdronken is? Iets meer ‘sense of urgency’ zou geen kwaad kunnen.

Winkels in Venezuela: vaak al jaren lege schappen

Previous post

Welkom thuis Holland!

Next post

Insel Air: onveilig of slachtoffer?

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − 11 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.