Overheid en politiek

Verkiezingsmaand Curaçao: de politiek beu

De kiezer op Curaçao lijkt de politiek beu. Dat zeggen opiniepeilers Cyriel van der Vegt en Rob van den Bergh. Zij doen al enige tijd onderzoek naar kiesgedrag in de aanloop naar de verkiezingen van 30 september en presenteerden onlangs de eerste resultaten.

Een groot deel van de respondenten weigerde antwoord te geven op vragen over vertrouwen en wantrouwen. “Enquêteurs krijgen vaak te horen van mensen dat ze niets te maken willen hebben met politiek”, zegt Van Den Bergh. “Reacties als ‘het is één pot nat; het is allemaal zooi; ze komen niet voor ons op en ze zitten er alleen maar voor hun eigen portemonnee, komen echt ongelooflijk veel voor.”

Restzetels
Van de respondenten die wel wat willen zeggen, weet 50 procent niet op wie ze gaan stemmen op 30 september. “Deze groep zwevende kiezers is heel groot, zo kort voor de stembus. Het maakt ook dat de uitslag na deze peiling nog alle kanten uit kan”, zegt Van Der Vegt.

Wat duidelijk wordt uit deze peiling is dat veel nieuwe partijen het niet lijken te halen. Alleen Omayra Leeflang en Amparo Dos Santos krijgen steun. “Als die trend zich doorzet en kleine partijen krijgen maar een handjevol stemmen, dan worden dit de verkiezingen van de restzetels”, zegt Van der Vegt.

Van der Vegt en Van den Bergh   (foto: Dick Drayer)

Doorgerekend vanuit deze peiling is er sprake van mogelijk vier tot vijf restzetels, een kwart van alle zetels in de Staten. “Die gaan dan naar de partijen die het goed gaan doen tijdens de verkiezing. In onze peiling zijn dat MFK, PAR en Kòrsou di Nos Tur van Amparo Dos Santos.

Polarisatie
De opiniepeilers vroegen ook naar de betrouwbaarheid en onbetrouwbaarheid van politici. De meeste respondenten (32 procent) kozen voor voormalig premier en veroordeeld Statenlid Gerrit Schotte als meest betrouwbare politicus.

De groep die hem wantrouwt is groter: 37 procent. “Dat wijst op polarisatie”, zegt Van Den Bergh. “Of je houdt van die man of je ziet hem totaal niet zitten.”

Caribisch Netwerk / 9 september 2016 / Dick Drayer

Previous post

Sehos laat steken vallen

Next post

Ik beloof... | Roy Evers

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 − 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.