Onderwijs en JeugdUitgelicht

Veel te leren over slavernij

Naarmate je meer hoort over de slavernij besef je je vaak hoe weinig je ervan wist/weet… Alleen al daarom is de herdenking en viering van Keti Koti op 1 juli zo belangrijk. En alleen al daarom is het ook zo belangrijk zoveel mogelijk mensen bij die herdenking en viering te betrekken. Terwijl Koning Willem-Alexander op Curaçao de Tula-pier in gebruik stelde, werden in heel Nederland grote en kleine bijeenkomsten gehouden om te herdenken, de vrijheid te vieren en ook veel te leren over die trieste periode van onze geschiedenis.

In Den Haag gebeurde dat met een zeer boeiend en afwisselend programma. Zo was er de voorstelling Stamboom Monologen door Joy Larissa Delima, een lezing door dr. Frank Dragtenstein over verzet en marronage in het Caribisch gebied en met name in Suriname.

Daarvoor werd er gewandeld door de Haagse binnenstad op zoek naar sporen van een koloniaal verleden. De verhalen van erfgoeddeskundige dr. Valika Smeulders brachten huizen, kerken en ministeries weer tot leven en de ’s avonds vertoonde film ‘Drie Vrouwen’ van Ida Does liet op een inspirerende manier zien hoe mensen omgaan met het complexe thema slavernij. De film is trouwens die avond ook door NPO2 uitgezonden en kan dus via Uitzending gemist (nog eens) worden bekeken.

En natuurlijk was er muziek en een zalige Surinaamse maaltijd in het Theater aan het Spui.

Fijn aan de middag en avond – perfect geleid door Romana Vrede van het Nationale Theater – was ook het gemengde karakter. Man, vrouw, jong, oud, zwart, wit, Haags, niet-Haags en alles daartussen was het erover eens dat dit jaarlijkse samenzijn heel snel een Haagse traditie moet worden!

Maar natuurlijk moet er meer gebeuren en dan denk ik met name aan het onderwijs. Ik ga er gemakshalve van uit dat iedere jongere in Nederland en op de zes Caribische eilanden wel weet wie Koning Willem-Alexander is. Het zou fijn zijn als alle jongeren in het hele Koninkrijk over een paar jaar ook weten wie Tula was en waarom we hem – net als de Koning deed – als verzetsheld moeten eren!

Tijdens de wandeling werd ook de Kloosterkerk bezocht.

Previous post

Huisorde van Oranje voor Herman George

Next post

Lekkerste zomerdrankjes!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − dertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.