Overheid en politiek

The proof of the pudding…

Vandaag om 10 uur lokale tijd begint de vergadering van de Staten van Sint Maarten over de Integriteitskamer (live te volgen via deze link).

Belangrijkste vraag is of de meerderheid van de Staten zal instemmen met het akkoord dat de Minister van Justitie (Dennis Richardson) sloot met Nederland. Dit akkoord geeft Nederland medezeggenschap over de inrichting van de Integriteitskamer, maar Sint Maarten houdt alle bestaande bevoegdheden over de rechtshandhaving. En Nederland is bereid fors te investeren in mensen voor justitie en politie.

Dennis Richardson

Marcel Gumbs

Marcel Gumbs

Het alternatief was een volledige Haagse overname. Dat plan – de maatregel lag al voor advies bij de Raad van State – wordt nu door Nederland ingetrokken, maar als Sint Maarten het gesloten akkoord vandaag verwerpt zal het Haagse overnameplan morgen weer op tafel liggen. En moet Sint Maarten niet alleen op zoek naar een nieuwe Minister van Justitie, maar ook naar een nieuwe Minister-president. Marcel Gumbs heeft immers duidelijk aangegeven dat als Dennis gaat, dat hij vervolgens ook vertrekt.

De grootste regeringspartij (de UP van Theo Heyliger met 7 van de 15 Statenzetels) heeft inmiddels steun uitgesproken voor het kabinet. Eén van de kleinere coalitiepartijen (de UPS van Frans Richardson met 1 zetel) is in elk geval op voorhand al tegen.

Ongeveer een jaar geleden verschenen de twee integriteitsrapporten. De ene was geschreven door PWC in opdracht van de Gouverneur (rapport PWC) en de andere door een onafhankelijke commissie Wit-Samson op verzoek van de regering van Sint Maarten zelf (Doing the right things right).

De Gouverneur van Sint Maarten en de door hem ingestelde begeleidingscommissie bij de PWC-studie onder leiding van Marten Oosting en met de leden Jaime Saleh en Mike Alexander. Peter Benschop en Sydney Ricardo waren secretaris. Rechts op de foto de directeur van het kabinet van de Gouverneur, André Hoeneveld

Sint Maartense integriteitscommissie met vlnr Rieke Samson, Jan Beaujon, Dick van Putten, Bob Wit (voorzitter), Richard Gibson, Ronald Bandell en Ron van der Veer (secretaris)

Beide rapporten waren hard en kritisch, maar werden destijds ook door de Staten met instemming begroet. In het rapport van de commissie Wit-Samson staat een hoofdstuk met als uitdagende titel ‘The proof of the pudding is in the eating’.

Vandaag kan de politiek van Sint Maarten laten zien wat ze waard is. De regering van Sint Maarten heeft samen met Nederland gedaan wat nodig is. Vandaag is het aan de Staten in te stemmen met een genuanceerd compromis, of kortzichtig ‘njet’ te roepen en te moeten toezien hoe Den Haag de zaak zal overnemen.

The proof of the pudding…

Ron van der Veer

Previous post

Je kunt ze bijna aanraken...

Next post

Aruba & TNO werken aan een duurzame toekomst

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

elf − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.