Cultuur

Tania Kross: ongekende klasse!

Mezzosopraan Tania Kross werd geboren te Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours.

Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot “Rising Star”. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ging op tournee langs de diverse concertzalen van de wereld, onder meer in Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en Carnegie Hall in New York. Op de prestigieuze BBC Singer of the World Contest 2003 in Cardiff trad Tania op als vertegenwoordiger van Nederland.

Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. In de Staatsoper in Stuttgart, Het operahuis in Riga en op het Glyndeborne Festival is zij een graag geziene Carmen.

Over haar Carmen in Glyndeborne o.l.v. Stephan Denève:
“It’s fun to find one Carmen with the hair of Shirley Bassey, the figure of Barbara Windsor, the strut of Tina Turner and the freneticism of a go-go dancer paid by the wiggle. Her voice – smoky but with a glinting edge – is distinctive but cultured too.”
(The Times, 2008).

Ook op andere podia was Tania regelmatig te zien. Zo debuteerde zij in de Munt in Brussel als Tolomeo in Giuglio Cesare van G.F.Handel o.l.v. René Jacobs. Vervolgens  keerde zij terug als Baba the Turk uit The Rake’s Progress van Igor Stravinsky o.l.v. Lawrence Renes. Zij nam de rol van Bersi voor haar rekening in Andrea Chenier van U. Giordano tijdens de Bregenzer Festspiele o.l.v. Ulf Schirmer. In de Staatsoper in Hannover en in Hamburg zong zij Rosina in Il Barbiere di Siviglia van G.Rossini, Hansel in Hansel und Gretel van E.Humperdinck, Sesto in Giuglio Cesare en Cherubino in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart.

Tania Kross is regelmatig te zien op Nederlandse operapodia . Zij debuteerde bij de Nederlandse Reisopera als Flora in La Traviata van Verdi en zong daarnaast de rol van Suzuki in Madama Butterfly en Baba the Turk in the Rake’s Progress van I. Stravinsky. Bij de Nationale Opera was zij te horen als Lola in Cavalleria Rusticana o.l.v. Carlo Rizzi, Messagiera, Melanto en Fortuna in de Monteverdi Cyclus en Mahler, Queen en Sheherazade in Marco Polo van Tan Dun.

In de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw van Amsterdam maakte Tania Kross haar debuut in ‘Daphne’ van Richard Strauss, onder leiding van Edo de Waart. Bij het Koninklijk Concertgebouw debuteerde zij met de derde ‘Mis’ van Anton Bruckner onder leiding van Philippe Herreweghe. Bovendien zong zij bij het galaconcert ter ere van het 120ste jubileum van het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons.

Tania werkte samen met regisseurs zoals David McVicar, Pierre Audi, Ursel en Karl-Ernst Herrmann, Robert Lepage en Keith Warner. Zij heeft reeds een aantal cd’s op haar naam. Zo werd haar eerste cd, “Corazon”, bekroond met de Edison Muziekprijs. Ze maakte onlangs ook een kinder-cd in opdracht van het Concertgebouw voor het educatieprogramma “Zing met ons mee”.

Op haar allerlaatste CD “Krossover-Opera revisited” Tania pop componisten zoals Huub van der Lubbe, Spinvis en Ruben Hein uitgedaagd nieuwe opera aria’s voor haar te componeren, dit allemaal met arrangementen van Bob Zimmerman. Tania is ook te horen op de soundtrack van de film “Holland Natuur in de Delta” samen met het Metropole Orkest.

Naast haar carrière, zet Tania zich ook in voor verschillende organisaties ten behoeve van de jeugd, cultuur en onderwijs. Zo is zij ambassadeur van Het Leerorkest en verzamelt elk jaar instrumenten in een landelijke actie voor hun instrumentendepot. Ok als ambassadeur van het Koninklijke Bond van Opera en Oratorium verenigingen streeft zij ernaar om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij (nieuw) publiek te krijgen. Zij is ook werkzaam als producent van onder andere haar grote droom, Katibu di Shon/Slaaf en Meester, de eerste Papiamentstalige opera (libretto Carel de Haseth, muziek Randal Corsen) welke in mei 2013 in Amsterdam in première ging.

Website Tania Kross

Previous post

Warm welkom voor Caribische studenten in Nederland

Next post

Crime doesn't pay! - Ton Maan

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − veertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.