Speciale gebeurtenissen

Suriname door de ogen van prof. dr. Jan Pronk

Suriname laat zien dat staatkundige onafhankelijkheid niet betekent dat alle banden worden doorgesneden, integendeel. De grote Surinaams Nederlandse gemeenschap is niet weg te denken uit het Nederland van nu. De onlangs afgesloten en zeer succesvolle grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk van Amsterdam is het zoveelste bewijs van het voortbestaan van de vele banden, ook als is de Republiek Suriname sinds 1975 geen onderdeel meer van het Koninkrijk.

Suriname staat ook dit jaar volop in de belangstelling. Op 25 mei worden er presidentsverkiezingen gehouden en op 25 november wordt 45 jaar onafhankelijkheid gevierd.

https://www.janpronk.nl/image/JANPRONK12color.jpg
foto: Dida Mulder

Suriname was bijna driehonderd jaar een kolonie van Nederland. De grenzen, de bevolkingssamenstelling en de economie werden door Nederland bepaald. De gevolgen daarvan deden zich gelden tot na de onafhankelijkheid in 1975. Nederland kon en mocht zich niet onttrekken aan haar verantwoordelijkheid. In zijn begin deze maand gepresenteerde boek schetst Jan Pronk de manier waarop met die verantwoordelijkheid is omgegaan, de dilemma’s waarvoor politici stonden, de beslissingen die genomen werden, de fouten die gemaakt zijn en ook zijn eigen rol hierin.

Suriname heeft zich ontwikkeld tot een autonome staat, die op eigen kracht met vallen en opstaan een natie is geworden. De historie is echter niet uit te wissen en heeft consequenties voor het heden. Nederland draagt, aldus Jan Pronk, nog steeds medeverantwoordelijkheid voor de toekomst van het land en haar bevolking.

Jan Pronk (1940) was minister voor Ontwikkelingssamenwerking in de kabinetten Den Uyl, Lubbers III en Kok I en minister van VROM in het kabinet Kok II. Daarnaast was hij adjunct-secretaris-generaal van de UNCTAD, speciaal VN-gezant voor duurzame ontwikkeling en speciaal VN-gezant in Soedan. Jan Pronk is als emeritus professor Theory and Practice of International Development verbonden aan het Institute for Social Studies in Den Haag.

Als u nu het boek van Pronk aanschaft, dan leert u in de eerste plaats heel veel over Suriname, het Koninkrijk en Nederland. En daarnaast helpt u de boekwinkels om u heen, die het vandaag de dag al moeilijk genoeg hebben!

Suriname - LM Publishers
Previous post

Medische hulp voor de ABC-eilanden onderweg

Next post

18 april: Werelderfgoeddag

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.