Cultuur

Summertime!

Het Koninkrijk telt vele pareltjes en Tania Kross is een hele fraaie.

In 1976 is ze geboren op Curaçao en in Nederland ging ze studeren aan het Utrechts Conservatorium. In het tweede jaar van haar opleiding won zij de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent.

Kross werd door het Concertgebouw verkozen tot “Rising Star” van het seizoen 2004/2005. Zij gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ging op tournee naar onder meer Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en New York.

Tania Kross - Bohemian Rhapsody - RTL LATE NIGHT MET TWAN HUYS ...

De zangeres werkte mee aan verscheidene operaproducties, onder meer bij de Nationale Reisopera, de Hamburgische Staatsoper en bij de Staatsopera Hannover. In 2007 was zij te horen tijdens de Nederlandse Muziekdagen met een stuk uitgevoerd met het Metropole Orkest. Tania Kross debuteerde in februari 2007 bij de Staatsoper Stuttgart in de rol van Carmen. Sinds 2006 heeft zij in museum Gouda een eigen festival ‘Krossin’Gouda’, waarbij diverse kunstdisciplines elkaar ontmoeten.

Kross is ambassadeur van ‘Muziek telt!’, een initiatief van Muziekcentrum Nederland, het Fonds voor Cultuurparticipatie en van Kunstfactor om meer muziek te brengen in het leven van kinderen.

In 2012 zong zij tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. Zij was in 2013 te zien als een van de kandidaten van het AVRO-programma Wie is de Mol?. In september 2014 vertolkte Kross ‘Mine Own King Am I’ tijdens de nationale herdenkingsconcert ‘The Bridge to Liberation’ in Arnhem.

Op 1 april 2015 werd zij benoemd tot lid van de Academie van Kunsten. Op 21 februari 2016 verving zij violiste Isabelle van Keulen in de jury van Maestro, omdat die het te druk had om deze aflevering te jureren. Ook zong zij in dit programma als soliste in aflevering 4.

Tania Kross - Mexico | Beste Zangers - YouTube

In 2017 deed zij mee aan het programma Beste Zangers, als eerste operazangeres ooit. Kross behaalde samen met musicalacteur Tommie Christiaan de eerste plek in de iTuneslijst, met het door hun gezongen nummer ‘Barcelona’.

In 2019 was Kross te zien in het RTL 4-programma ‘The Masked Singer’, waarin zij gemaskerd als Robot de zangwedstrijd aan ging. Ze behaalde de finale en kwam als winnaar uit de strijd.

Nu de zomer nadert is het niet meer dan passend om weer eens naar Summertime te luisteren in deze prachtige uitvoering bij RTL Late Night:

En als u meer wilt horen (en niet alleen opera of klassiek), dan is hier ‘Van Bach tot Beyoncé’ uit 2018:

Helemaal ‘dushi’ op de zondagmiddag!

Previous post

Kleine eilanden, grote uitdagingen: Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Next post

Valika Pabien!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.