Justitie en veiligheid

Statenlid verdacht van stemfraude

Onderstaand nieuws laat in elk geval zien dat op Sint Maarten politici niet boven de wet staan. Ook niet de politici die de regering steunen. Het woord is nu aan de (ook op Sint Maarten!) onafhankelijke rechter-commissaris en uiteindelijk aan de rechter om over Matser en de verdenkingen van het Openbaar Ministerie en de Landsrecherche te oordelen. Zo hoort het in een rechtsstaat en zo werkt het gelukkig ook in het (hele) Koninkrijk.

De Landsrecherche heeft woensdagmorgen het onafhankelijke parlementslid Silvio Matser gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude. Door de arrestatie kon de derde dag van het begrotingsdebat niet doorgaan, omdat de coalitie onvoldoende zetels heeft voor een quorum van acht in het vijftien zetels tellende parlement.

Silvio Matser in voor hem betere tijden… (foto: Today / Milton Pieters)

De verdenking tegen Matser rees in 2014 toen hij bij de verkiezingen 498 stemmen haalde, een ongehoord succes voor een politieke nieuweling. Het Openbaar Ministerie (OM) begon in oktober van dat jaar met een feitenonderzoek en besloot tot een strafrechterlijk onderzoek over te gaan in mei vorig jaar. Het OM verdenkt Matser ervan stemmen te hebben gekocht.

“Wij kijken niet naar politieke agenda’s. Daar hebben we geen tijd voor”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos op de vraag waarom Matser nu is gearresteerd, terwijl het parlement de begroting aan het behandelen is. Met het verdwijnen van Matser kan het parlement niet meer vergaderen zonder steun van de oppositie.

Octopus
Het onderzoek heeft de codenaam Octopus gekregen; het OM sluit meer arrestaties niet uit. Op woensdag werden ook Eddie F. en Rogelio Gregoy K. aangehouden als medeverdachten. K. is een voormalig politieman en lijfwacht van ex-parlementslid Romaine Laville.

De Landsrecherche heeft vandaag ook huiszoekingen bij Matser thuis en op zijn kantoor in het parlementsgebouw verricht. Het is niet bekend hoe lang de parlementariër achter de tralies blijft.

Belastingfraude
In januari 2015 werd Matser veroordeeld voor grootschalige belastingfraude. Zijn beroep tegen deze veroordeling stond vandaag op de agenda, maar de zaak verscheen niet op de rol. Het gerecht veroordeelde Matser tot 24 maanden waarvan 18 voorwaardelijk, 240 uur dienst verlening en een proeftijd van drie jaar.

Een week na zijn veroordeling riep het bestuur van oppositiepartij National Alliance Matser op te vertrekken uit het parlement, maar toen de partij zijn steun kreeg bij het ten val brengen van het Marcel Gumbs kabinet in september vorig jaar, was dat van de baan.

Caribisch Netwerk / 3 maart 2016 / Hilbert Haar

Previous post

Curacao's Great Natural Diversity

Next post

Help mee: bescherm de zee!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

14 − 10 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.