Cultuur

Staande op de Jamanota

In 1995 schreven Wil en Astrid Bauer na vele jaren op Aruba te hebben gewoond een afscheidsgedicht, dat ze zelf ‘Harmony in contrast’ noemden. Het gedicht is inmiddels bekender geworden onder de naam ‘Jamanota’, de berg in Nationaal Park Arikok, die met z’n 188 meter het hoogste punt van Aruba is. De mensen die het uitzicht vanaf de Jamanota over het hele eiland kennen (zie bovenstaande foto) weten wat ik bedoel als ik zeg dat het uitzicht inderdaad beeldschoon is.

Het gedicht van de heer en mevrouw Bauer beschrijft de liefde voor de Arubaanse natuur en hun zorgen voor de aanhoudende aantasting daarvan, onder het mom van ‘ontwikkeling’. Een belangrijke les in 1995 en ook nog nu. En zeker niet alleen op Aruba!

Het lied (via deze link te beluisteren) wordt heel mooi gezongen door Ariean de Bie en zijn echtgenote Flora Groenenveld. Evenzeer mooi zijn de begeleidende beelden van Emanuell Smith in samenwerking met Armand Hessels.

Jamanota - NL - YouTube

Het filmpje dat vorig jaar op YouTube verscheen, besluit met de hoop dat de hele bevolking van Aruba de zorg voor de natuur buitengewoon serieus gaat nemen, voordat het te laat is: wat weg is, is veelal voor altijd weg… Ik heb het idee dat dit fraaie filmpje daar zeker aan bijdraagt!

De meeste mensen die naar ‘Jamanota’ luisteren, herkennen onmiddellijk de melodie van het hier te horen ‘La Montagne’, een meesterlijk chanson uit 1964 van de Franse zanger Jean Ferrat (1930-2010).

La Montagne (Het gebergte) is een van zijn bekendste werken. Hij liet zich inspireren door het landschap van de Ardèche, waar hij in het jaar dat hij het lied schreef is gaan wonen. In het lied beschrijft Jean Ferrat het vertrek van jonge mensen naar de grote steden, ver van hun geboortegrond: “Ils quittent un à un le pays/pour s’en aller gagner leur vie/loin de la terre où ils sont nés”.

La montagne - Jean Ferrat - Cd-album - Fnac.be

Ze gaan op zoek naar spanning, feesten en de bioscoop. In die grote steden slijten ze vervolgens hun leven als ambtenaar of politieagent in hun flats in de grijze nieuwbouwwijken en eten ze kip vol hormonen: “Leur vie ils seront flics ou fonctionnaires/…./Il faut savoir ce que l’on aime/Et rentrer dans son H.L.M./Manger du poulet aux hormones”.

Het leven van de oude mensen in de dorpen vinden ze saai. In het refrein beschrijft Jean Ferrat dat het gebergte toch heel mooi is: “Pourtant que la montagne est belle”, en hij vraagt zich af hoe iemand zich bij het zien van een zwerm zwaluwen kan voorstellen dat de herfst al begonnen is: “que l’automne vient d’arriver”.

Ook bij Ferrat dus enerzijds de beschrijving van het mooie landschap en de natuur in combinatie met de zorg voor het verdwijnen daarvan onder het mom van de vooruitgang, die dat uiteindelijk vaak niet blijkt te zijn. Maar dan is het al te laat.

In Nederland sloeg het thema bij velen meteen aan. Friso Wiegersma (de partner van Wim Sonneveld) schreef in 1965 de Nederlandse tekst. In 1970 is het lied – door Wim Sonneveld gezongen – uitgebracht: ‘Het dorp’, hier te horen.

Wim Sonneveld - Het Dorp | Top 40

Sonneveld zingt emotioneel en nostalgisch over Wiegersma’s geboortedorp bij het weerzien van het door de zogenaamde vooruitgang in de jaren vijftig en zestig zwaar gehavende plaatsje Deurne in Noord-Brabant.

De bekende regel uit het lied, ‘En langs het tuinpad van mijn vader’, verwijst naar het pad naast het ouderlijk huis van Wiegersma, het tegenwoordige gemeentemuseum De Wieger in Deurne. Dit pad kreeg op 14 oktober 2008 als officiële naam: Het tuinpad van mijn vader.

Velen hebben zich door Ferrat laten inspireren, in Nederland, Aruba en daarbuiten; en nog steeds. Ook sommige leden van dit Comité zingen het vaak en niet alleen in de badkamer…

Jörgen Raymann ontroerde ermee in 2018 tijdens optredens in Aruba en Curaçao. En hij laat het hier horen op de Nederlandse televisie, begeleid met overigens bijzonder goed passende foto’s van zijn eigen jeugd in Suriname.

In juni 2018 werd Jörgen Raymann als DCNA-ambassadeur, samen met Ron van der Veer (DCNA) en Natasha Silva (Nationaal Park Arikok), ontvangen door de minister-president van Aruba, Evelyn Wever-Croes.
(foto: regering van Aruba)

Previous post

Zr.Ms. Karel Doorman naar de Cariben

Next post

Medische hulp voor de ABC-eilanden onderweg

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.