Sorghvliet en slavernij
Slavernij blijft voor velen een delicaat onderwerp, maar een aantal brugklassen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag heeft op inspirerende wijze laten zien dat meer aandacht voor dit onderwerp nodig en nuttig is. Samen met een aantal docenten hebben ze onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van slavernij, van slaven in het oude Egypte tot de slavernij van nu in de cacao- of textielindustrie. Ook de koloniale slavernij en de kwalijke rol van Nederland en de WIC bij de slavenhandel bleven natuurlijk niet onbesproken.
Het resultaat van hun onderzoek werd gisterenavond door de leerlingen gepresenteerd aan ouders en familieleden. De drukbezochte expositie in de bibliotheek van het Sorghvliet werd geopend door de op Curaçao geboren en in Den Haag wonende erfgoeddeskundige mevrouw dr Valika Smeulders, die de aanwezigen vertelde van haar werk naar het slavernijverleden: “Het is belangrijk ons gemeenschappelijke verleden te kennen, omdat we op die manier vandaag en morgen beter kunnen samenleven.” De kinderen en hun ouders waren het daar zeer mee eens.
De leerlingen gaven bovendien aan veel te hebben geleerd, zowel over de vele sociale, culturele en economische facetten van slavernij als ook over het doen van wetenschappelijk onderzoek als zodanig. Mevrouw Smeulders complimenteerde de jonge wetenschappers met de manier waarop ze grondig, creatief, kritisch en vooral enthousiast te werk zijn gegaan.
De conclusie was helder: dergelijke projecten moeten vaker gebeuren, zowel op het Sorghvliet als op andere scholen in Nederland en op de Cariben. De docenten van het Sorghvliet hebben al aangegeven dat er gewerkt wordt aan een vervolg. Hopi bon!
1 Comment
[…] Presente de eer de tentoonstellingen te openen. Het Comité Koninkrijksrelaties was erbij en doet verslag in woord en […]