Overheid en politiek

Sint Maarten: regeringscoalitie wint (maar gaat niet door)

Onderstaand bericht leek helemaal juist, maar in de politiek kan het raar lopen: vanmorgen vroeg werd bekend dat de twee gedoodverfde opponenten Theo Heyliger en William Marlin samen een akkoord hebben gesloten en een kabinet willen vormen. Hun twee partijen hebben samen tien zetels en dat is een ruime (tweederde) meerderheid. Marlin blijft premier. Wat Heyliger gaat doen is nog onduidelijk. In het verleden bleef hij liever in de Staten dan als minister bestuurlijk actief te worden.

Ron van der Veer / 28 september 2016

De United People’s partij heeft de meeste stemmen gewonnen in de verkiezingen op St. Maarten, maar Theo Heyliger’s partij blijft toch in de oppositie omdat de regeringscoalitie van National Alliance (NA), United St. Maarten Party (USp) en Democratic Party (DP) een nieuw verbond heeft gesloten. Zij behouden met tien zetels min of meer een ‘comfortabele’ meerderheid.

William Marlin, minister-president van Sint Maarten

De NA en de UP wonnen ieder vijf zetels, de USp drie en de DP twee. De uitslag van de verkiezingen was om 3 uur ’s nachts plaatselijke tijd bekend.

De verkiezingen zijn rustig verlopen al waren er wat klachten over ‘opdringerige’ UP-supporters bij verschillende stembureaus.

Van de nieuwe partijen haalde geen enkele een zetel, al kwam de Christelijke Partij van Wycliffe Smith met 856 stemmen dicht bij de kiesdrempel.

De opkomst: 14.856 stemmen, oftewel 67 procent. In 2014 was de opkomst 70 procent.

Caribisch Netwerk / 27 september 2016 / Hilbert Haar

Previous post

Scholieren pakken vuilnis aan!

Next post

Koninklijke Marechaussee in de Cariben: win-win!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.