Volksgezondheid, natuur en milieu

Sehos blijft zorgenkind

Onderstaand artikel van Leoni Leidel-Schenk (in Caribisch Netwerk van 21 juni 2017) laat opnieuw zien wat eigenlijk al jarenlang bekend is: je kunt maar beter niet op Curaçaos naar het ziekenhuis gaan… Vaak gaat het goed, maar te vaak ook niet.

Is de lokale overheid in staat om samen met ziekenhuis en andere belanghebbenden de problemen op te lossen en zo niet, hoe lang kijkt Nederland nog weg van een zaak die zo langzamerhand toch ook om deugdelijk bestuur gaat? Het waarborgen daarvan raakt het hele Koninkrijk!

Toen zijn zwangere vriendin in het ziekenhuis lag en medicijnen nodig had, moest Eric Hoegee zelf op zoek: “Ik moest mijn vriendin achterlaten en apotheken op het eiland afgaan. In het ziekenhuis hadden ze de medicijnen niet meer, ook niet bij de apotheek van het ziekenhuis.” Familie en kennissen van patiënten moeten regelmatig bijspringen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) op Curaçao.

Verhalen over materiaaltekort zijn er al jaren. Het tekort loopt soms zo hoog op, dat de operatiekamers tijdelijk dichtmoeten en alleen spoedoperaties worden uitgevoerd. De laatste keer was in maart dit jaar, terwijl er na een zelfde operatiestop in augustus vorig jaar 7 miljoen gulden werd vrijgemaakt om de zaak weer op te starten. Een doekje voor het bloeden, zo vindt de Vereniging van Medische Specialisten.

In 2009 werd het Sehos bijna failliet verklaard. Daarna stond alles in het teken van financieel management. Maar acht jaar later gaat het ziekenhuis nog steeds gebukt onder financiële tekorten.

Waarom lukt het het ziekenhuis almaar niet om materiaal op orde te houden? Volgens interim-medisch directeur Franke Scheper zijn groei van de zorg en het sluiten van een andere medische instelling, de Taams Kliniek, een paar redenen waarom de kosten het budget van 120 miljoen overstijgen. Zijn voorganger, oud-medisch directeur Cai Winkel, keek vooral naar de medisch specialisten als grootverdieners die zo snel mogelijk in dienst moeten van het ziekenhuis om de kosten te drukken. De medisch specialisten wijzen op hun beurt naar het slechte management van het Sehos en de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Afbeeldingsresultaat voor ziekenhuis curacaoBijspringen
Ondertussen blijven patiënten de dupe. “Mijn vader lag een paar weken in het Sehos met zware verbrandingen in het gezicht. Mijn moeder heeft toen heel veel gaas en verband gekocht. De voorraad was erg klein”, vertelt Bianca Hoedemaker. “Mijn moeder deed het graag want ze weet dat het ziekenhuis niet veel heeft. Maar het is nog steeds een probleem. Ook voor mijn oma hebben we zelf luiers voor volwassenen gekocht, omdat ze daar niet genoeg hadden.”

Ook een nieuwe heup is niet altijd voorradig, waardoor een patiënt wordt opgescheept met een tweederangs-oplossing. Fysiotherapeut Ilse Spaans: “Een patiënt van mij had haar heup gebroken en kwam vanwege haar leeftijd in aanmerking voor een nieuwe heup. Deze waren niet voorradig en is er een constructie met schroeven geplaatst, de ‘dynamic hip screw’ die niet goed uit testen komt. Dit is gaan schuiven en ze moest na twee maanden alsnog een nieuwe heup krijgen.”

‘Nieuwe strategie’
De nieuwe algemeen directeur Anthon Casperson en de nieuwe Raad van Bestuur maken morgen hun ‘visie en strategie voor reorganisatie’ bekend. Een visie die volgens de bouwers van het nieuwe ziekenhuis (USONA/Berenschot) broodnodig is, want ‘zorg gaat primair niet om stenen, maar om de kwaliteit’. Mogelijk zullen dan ook plannen bekend worden om het materiaaltekort tegen te gaan.

Previous post

Aruba wacht nog steeds op ombudsman...

Next post

Minister Girigorie vol ambitie!

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.