Speciale gebeurtenissen

Ronald Bandell overleden

Met grote verslagenheid vernamen wij het bericht dat het gewaardeerde lid van dit Comité Ronald Bandell afgelopen weekeinde op 69-jarige leeftijd is overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Ronald Bandell werd op 30-jarige leeftijd burgemeester van Moordrecht en was daarmee de jongste burgemeester die Nederland tot dan toe had gekend. Na Moordrecht volgden Papendrecht (1987-1995), Alkmaar (1995-2000) en Dordrecht (2000-2010). Hij hoorde steevast tot de meest geliefde burgemeesters van het land. Zijn bescheidenheid, warme betrokkenheid en zijn scherpe analytische vermogens maakten hem een burgemeester ‘met hart en hoofd’.

Bandell vervulde meerdere onbetaalde nevenfuncties, zoals voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en voorzitter van het Platform Asielzoekers en Integratie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Zijn liefde voor de eilanden was groot. In Den Haag pleitte hij voor meer begrip en nuance in het debat, terwijl hij op de eilanden vaak juist streng aandrong op verandering en een betere aanpak van maatschappelijke problemen. Op Sint Maarten was Bandell onder meer voorzitter van de voortgangscommissie die de voortgang van de verbeteringen bij onder meer politie en gevangeniswezen moest bewaken. Ook was hij in 2014 lid van de onafhankelijke Sint Maartense integriteitscommissie.

Gedurende zijn ziekte toonde hij zich nog steeds betrokken bij de koninkrijksrelaties. Ik kijk met respect en warmte terug op ons laatste gesprek over het Koninkrijk enkele maanden geleden, waarin hij ondanks alles vol hoop en ambitie bleef. Het is vreselijk te moeten realiseren dat dit ons laatste gesprek was.

Namens ons allemaal wens ik zijn echtgenote Loek, hun kinderen en alle andere naasten veel kracht om dit grote verlies te verwerken.

Ron van der Veer

Ronald Bandell (2e van rechts) met de andere leden van de Sint Maartense integriteitscommissie in 2014 in Philipsburg

Previous post

De last van de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden - Lammert de Jong

Next post

Leiders - Ron Gomes Casseres

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.