Samenwerking binnen het Koninkrijk

Rijkswaterstaat onderhoudt Julianabrug

De naam ‘RIJKSwaterstaat’ wekt stellig de indruk dat alle delen van het Koninkrijk zouden kunnen profiteren van de daar verzamelde deskundigheid, maar niets is minder waar: in beginsel is Rijkswaterstaat een overheidsdienst van (alleen) het ‘Land Nederland’. Dat houdt in dat de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten hun zaken zelf moeten regelen.

Maar je kunt je natuurlijk zaken ook heel goed regelen in samenwerking met anderen. Zo doet bijvoorbeeld Nederland dat elke dag binnen de Europese Unie.

Samenwerking geeft vaak schaalvoordelen en is bovendien leerzaam voor alle betrokkenen. En eigenlijk is het Koninkrijk nou juist ook opgericht om samenwerking mogelijk te maken. Vaker doen dus!

minister Zita Jesus – Leito (bron: Twitter)

Deze samenwerking met Rijkswaterstaat is extra logisch als het om de Julianabrug gaat: die dienst was in 1967 namelijk ook betrokken bij de bouw van deze iconische brug over de Annabaai op Curaçao, die met z’n hoogte van ruim 56 meter de hoogste in het Caribisch gebied is.

Fijn dus dat de Curaçaose minister van Verkeer en Vervoer, Zita Jesus-Leito, besloten heeft om samen met Rijkswaterstaat het onderhoud van deze fraaie brug de komende jaren aan te pakken.

Ook wordt dan meteen de (kleine) schade hersteld, die ontstond door de aanvaring twee weken geleden (16 februari) met een zwaar vrachtschip dat twee containerkranen vervoerde. Kijk hier voor beelden van de NOS over die aanvaring.

Het onderhoudsproject gaat twee tot drie jaar duren en kost twee miljoen euro (ruim vier miljoen gulden). Hopelijk wordt het een succes en zullen ook de andere bruggen in de Cariben het voorbeeld van ‘Juliana’ gaan volgen!

Previous post

Sint Maarten Heineken Regatta: carnaval op en rond het water!

Next post

30 mei 1969, rel of revolutie?

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties