Overheid en politiek

Regering van Sint Maarten: verkiezingen uitstellen

De verkiezingen van 9 februari zijn, als het aan minister-president William Marlin ligt, zo goed als zeker van de baan. Marlin heeft tijdens zijn eerste persconferentie gezegd dat het kabinet eerst hervormingen in het kiesstelsel wil doorvoeren. Dit proces zal tenminste een jaar, en mogelijk langer, in beslag nemen.

Het kabinet dient vrijdag, of uiterlijk maandag, een amendement in op het besluit van 29 oktober tot ontbinding van het parlement dat door de vorige regering werd genomen.

Minister-president William Marlin, geflankeerd door ministers Silveria Jacobs (Onderwijs) en Emil Lee (Volksgezondheid) – foto: Today / Hilbert Haar

Doorregeren
Indien gouverneur Eugène Holiday het amendement tekent zijn de verkiezingen vooralsnog van de baan en kan Marlin met een meerderheid van acht zetels in het vijftien zetels tellende parlement doorregeren tot de hervormingen een feit zijn.

Marlin zegt dat de beslissing van het kabinet de steun heeft van de coalitie, hoewel het parlement hierover niet formeel heeft gestemd.

Het Gumbs-kabinet ontbond het parlement, nadat het parlement op 30 september het vertrouwen in de regering opzegde. Met de beslissing wil Gumbs de overlopers die de regering ten val brachten afstraffen.

“Als we de kieswetten niet aanpassen lossen we het probleem van overlopers niet op”, zegt Marlin. “Als we serieus zijn over dit onderwerp dan moeten we de wet repareren – en verkiezingen brengen geen oplossing.”

Advies
Marlin verwees naar een advies van Ernst Hirsch Ballin waaruit volgens hem blijkt dat de ontbindingsbeslissing van het vorige kabinet fout was. Andere constitutionele specialisten – zoals Arjen van Rijn, Joop van den Berg en Tijn Kortmann – zijn een andere mening toegedaan.

Hilbert Haar

Previous post

Rojer does it again!

Next post

Wet kinderbijslag BES aangenomen

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee + 8 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.