Onderwijs en Jeugd

Radulphus in Den Haag

Vijftig 5-VWO leerlingen van het Radulphus College kregen vrijdag 7 april een ontvangst op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Ze werden voorgelicht over thema’s als studielening, studiekeuze en toelating tot de diverse opleidingen. Stichting WeConnect vertelde over haar educatieve projecten voor studenten en gaf een inkijk in het leven van een Curaçaose student.

“We zetten ons in om studenten succesvol te laten studeren in Nederland; daar moét je in de schoolbanken mee beginnen. Laten andere middelbare scholen zich ook bij ons melden.” Licht WeConnect manager Tanja Fraai toe.

WeConnect biedt de studenten een breed netwerk van medestudenten, ouderejaars en organisaties. Met als doel de studenten zich snel thuis te laten voelen in Nederland. Ook worden er Caribische Collegetours georganiseerd bijvoorbeeld naar de Tweede Kamer of het Anne Frank Huis.

Praktijkervaring

Als WeConnect gastspreker deelt de Curaçaose oud-Radulphus leerling Kevin Adams zijn persoonlijke ervaringen. Hij koos ervoor om Rechten te gaan studeren in Leiden maar dat bleek niet de juiste keuze. “Het viel mij tegen hoeveel leeswerk het was. Na een paar maanden ben ik gestopt.” Legt Kevin uit. Ook in de Leidse universitaire omgeving

Kevin Adams

voelde Kevin zich niet thuis; hij werd er zelfs gediscrimineerd met zijn Antilliaanse uiterlijk en afro coup.

De overstap naar Amsterdam en een andere studie pakte wel goed uit; in het tweede jaar is Kevin Economie & Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam gaan studeren en dat gaat goed. “Je moet naar je gevoel luisteren bij het kiezen van de juiste studie, niet naar jouw ouders of jouw omgeving.” Drukt hij de leerlingen op het hart.

Voorlichting

Dit soort ervaringen uit de praktijk lees je niet in de glanzende wervingsfolders van universiteiten en hogescholen, beamen de docenten en leerlingen. Daarom is deze voorlichting zo waardevol, zeker aan een groep leerlingen die nog de tijd heeft om te kiezen. Een docent van het Radulphus toont zich na Kevin’s verhaal geschokt over het openlijke racisme waar Kevin mee te maken kreeg. “Ik neem dit thema mee in mijn mentorgroep om te bespreken met mijn leerlingen.”

Zelfstandigheid

De 5-VWO-ers borrelen gezellig na en bespreken de toekomstmogelijkheden: wordt het Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam of toch Media & Communicatie in Amsterdam? Ze verheugen zich het meeste op zelfstandig worden: “Vrijheid en leren op mijn eigen benen te staan, daar ben ik echt aan toe.” verzucht een Radulphus leerlinge met een blik op de skyline van Den Haag. Nog anderhalf jaar en dan is het zover.

stichting WeConnect / 9 april 2017

Previous post

Drinkwater Statia op rantsoen

Next post

Illegale vuilstort op Aruba gesloten

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.