Overheid en politiek

Raad van State roept op tot behoedzaam en zorgvuldig optreden

Het heeft even geduurd voordat er een meerderheid in de Tweede Kamer was om de Raad van State te vragen eens te kijken naar de recente serie aanwijzingen aan de Gouverneur. De Nederlandse regering leek niet al te enthousiast over een dergelijk verzoek en dat maakte in elk geval de VVD en de PvdA in de Tweede Kamer wat huiverig om de vragen van onder meer D66 aan de Raad voor te leggen.

Vrijdag kwam de Raad met zijn – als altijd – genuanceerde betoog, maar uit de tekst blijkt duidelijk dat het optreden van de rijksministerraad geen schoonheidsprijs verdient. Dat kan en moet in de toekomst dus anders en beter. De Raad roept op zorgvuldig en behoedzaam om te gaan met het ambt van Gouverneur. Die heeft immers altijd twee petten: hoofd van de eigen landsregering en vertegenwoordiger van het Koninkrijk.

Het is in elk geval positief dat in ons Koninkrijk een orgaan als de Raad van State in staat is om geheel onafhankelijk het doen en laten van een regering van een kritische beschouwing te voorzien. Er zijn veel landen in de wereld waar die vrijheid niet bestaat. En nu is het aan de Tweede Kamer om met de regering in gesprek te gaan.

Hier is de hele voorlichting van de Raad te lezen.

Previous post

Caribische delen Koninkrijk in troonrede

Next post

Tambú, a freedom song

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + achttien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.