Speciale gebeurtenissen

Prinses Beatrix naar Bonaire

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden brengt van 28 november tot en met 1 december 2018 een bezoek aan Bonaire. Zij bezoekt het eiland op uitnodiging van de Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA Bonaire), een non-gouvernementele organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de nationale parken op Bonaire. STINAPA is lid van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), waarvan Prinses Beatrix beschermvrouwe is.

Woensdag 28 november

Prinses Beatrix wordt op het vliegveld ontvangen door waarnemend Rijksvertegenwoordiger Bonaire, Sint Eustasius en Saba, Jan Helmond, en de gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna.

Donderdag 29 november

In de ochtend bezoekt Prinses Beatrix het hoofdkantoor van STINAPA. Hier krijgt ze uitleg over het beheer en de bescherming van de natuurparken op Bonaire, te weten het Nationale onderwaterpark Bonaire en het Washington Slagbaai Nationaal Park.

Aansluitend bezoekt Prinses Beatrix, als beschermvrouwe van het Nederlands Comité UNICEF, de Strea Briante School. Deze school is de winnaar van het eerste Caribisch UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Dit festival is in het leven geroepen om kinderen in Caribisch Nederland op actieve en creatieve manier bewust te maken van hun rechten. Prinses Beatrix kijkt samen met leerlingen naar hun film en gaat daarna met ze in gesprek.

‘s Middags woont Prinses Beatrix het symposium ‘Economie en natuur in balans’ bij. Het symposium, georganiseerd door DCNA, gaat in op het spanningsveld tussen natuurbeheer en –behoud en ontwikkeling van het toerisme. Naast toespraken vindt een paneldiscussie  plaats. De eerste dag wordt afgesloten met een receptie in de ambtswoning van gezaghebber Rijna.

Vrijdag 30 november

’s Ochtends bezoekt Prinses Beatrix het Washington Slagbaai Nationaal Park; het eerste natuurreservaat van de toenmalige Nederlandse Antillen en opgericht in 1969. Het park van 5.643 hectare biedt een veilige leefomgeving voor inheemse beschermde diersoorten van Bonaire zoals papegaaien, flamingo’s, parkieten en leguanen. Daarnaast zijn de stranden een belangrijk broedgebied voor de vier soorten zeeschildpadden die in het Caribisch gebied leven.

Na een ontvangst en rondleiding door het bezoekerscentrum, wordt per terreinwagen het park bezichtigd. Na het bezoek spreekt de Prinses met de rangers, onderzoekers en medewerkers van het Washington Slagbaai Nationaal Park.

In de middag bezoekt Prinses Beatrix Hòfi Kultural; een cultureel bewonersinitiatief mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds. Bij Hòfi Kultural kunnen bewoners elkaar ontmoeten en beter leren kennen door samen kunst te beoefenen. De Prinses spreekt met de initiatiefnemers en bezoekers van het Hòfi Kultural en onthult een houtsnijwerk.

Zaterdag 1 december

Het bezoek aan STINAPA wordt afgesloten met het bijwonen van het debat van de STINAPA Junior Rangers; het jongerenprogramma van de organisatie. Al zo’n tien jaar krijgen jongeren wekelijks trainingen om te leren over de bijzondere flora en fauna op het eiland en het belang van natuurbeheer en -behoud. Ze zijn de natuurambassadeurs van en voor Bonaire.

De Junior Rangers organiseren jaarlijks een debat als onderdeel van hun training. Dit jaar is het thema: ‘Will sustainable development hinder or benefit Bonaire’s economy’. De Prinses woont de debatrondes en het slotpleidooi bij. Na afloop ontmoet ze de Junior Rangers, hun begeleiders en vrijwilligers van het jongerenprogramma.

DCNA

DCNA is een regionaal samenwerkingsverband tussen zes natuurparkorganisaties van de Nederlands Caribische eilanden. De organisatie houdt zich bezig met de ondersteuning en versterking van de natuurbescherming op de eilanden. Naast het promoten van de bijzondere natuur, richt ze zich op duurzaam beheer van de huidige beschermde gebieden en het vergroten van bewustzijn en kennis van de waarde van de natuur. Dit alles om de omvangrijke biologische rijkdommen van de eilanden op land en in zee te beschermen en behouden voor komende generaties.

(bron: RVD)

 

Previous post

Pijnlijke kritiek van Amnesty International

Next post

Vonnis Gerrit Schotte door Hoge Raad bevestigd

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.