Volksgezondheid, natuur en milieu

Pandemie raakt hele Koninkrijk

Nog niet zo lang geleden had vrijwel niemand van de Chinese stad Wuhan gehoord en was Corona voor de meeste mensen een Mexicaans biermerk. Dat is nu totaal anders. Over de hele wereld raken mensen besmet met het virus en het aantal dodelijke slachtoffers stijgt snel.

In Nederland komt het openbare leven stil te liggen, maar ook in de Caribische delen van het Koninkrijk zal dit virus grote gevolgen hebben.

Allereerst natuurlijk voor de volksgezondheid, met name (maar niet alleen) voor de risicogroepen: ouderen en mensen die al ziek zijn. Daarnaast zijn er voor de eilanden grote economische gevolgen nu het toerisme tot stilstand is gekomen.

Portretfoto Jaap van Dissel
Prof. dr. J.T. van Dissel van het RIVM (foto: RIVM)

Kunnen we dan niets doen? Jazeker wel. Allereerst zijn er de alleszins verstandige adviezen van het RIVM, onderstaand nog even samengevat. Wat in Nederland geldt, geldt natuurlijk ook op de eilanden.

Daarnaast wordt steeds vaker opgeroepen ook kleinere bijeenkomsten te mijden. Voor voor ‘sociale onthouding’ geldt: hoe meer hoe beter. Blijf dus gewoon thuis, tenzij je een hele goede reden hebt om naar buiten te gaan. Je wekelijkse Happy Hour of dat bruisende salsa-feest is dus geen goeie reden, integendeel!

Sociale onthouding helpt de verspreiding van de ziekte vertragen en is dus nodig. Niet nodig is paniek, zoals we vrijdag en zaterdag zagen in supermarkten in Nederland en Curaçao.

Afbeeldingsresultaat voor rivm corona

Velen zullen de komende maanden en jaren in contact komen met het virus (volgens experts uiteindelijk zo ongeveer de helft van de wereldbevolking) en de meesten zullen daar weinig van merken, maar ook dan moeten we het virus niet helpen verspreiden. Onderstaand filmpje legt uit waarom vertragen van het virus juist nu zo belangrijk is.

Velen werken dag en nacht om het virus te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan het medisch personeel in onze ziekenhuizen, maar ook de onderzoekers die koortsachtig werken aan het ontwikkelen van medicijnen en vaccins (zoals in Rotterdam en Utrecht: lees dit hoopvolle bericht van de Erasmus Universiteit).

Via het Caribisch Netwerk las ik dit artikel en moest ik het drie keer lezen om het te geloven, met name deze passage over één van de besmette mensen op Curaçao:

“Opvallend is dat de mensen waar hij direct mee in aanraking is geweest, nog niet getest zijn. Volgens een bekende van het stel zijn de namen van alle personen met wie het stel in aanraking is geweest, wel genoteerd. Maar pas maandag wordt door de GGD contact met ze opgenomen. Deze mensen wachten hun test dus ook niet in quarantaine af.”

Als dit klopt (ik hoop van niet), dan hebben de autoriteiten het in Willemstad echt even niet begrepen… Het zou nu ‘alle hens aan dek’ moeten zijn, ook in het weekend. Hopelijk is dat het ook!

Previous post

Markante politica aan het woord: Maria Liberia-Peters

Next post

Gracias a la Vida

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties