Overheid en politiek

Onrust aan de rand van het Koninkrijk

De nijpende economische situatie in buurland Venezuela doet steeds meer mensen vluchten naar de eilanden. Naar Curaçao, maar vooral ook Aruba. “Ze komen met veel mensen op kleine bootjes, zonder veiligheidsmiddelen.”

Het bestrijden van illegale immigratie behoort tot het takenpakket van de kustwacht, vertelt woordvoerder Roderick Gouverneur. “Wat betreft de situatie in Venezuela proberen we meer patrouilles in te zetten, want we merken dat meer mensen op een illegale manier proberen aan land te komen.”

De minister van Justitie van Curacao, Nelson Navarro, heeft ook een toestroom opgemerkt. Via zee, maar ook op het land. Venezolanen komen met een toeristenvisum het land binnen maar keren niet terug. Momenteel worden deze Venezolanen opgespoord en alsnog uitgezet, laat hij weten.

Extra inzet
Navarro snapt de roep in de Tweede Kamer om extra inzet van de marine en geeft aan dat dit ook de bedoeling is. Woordvoerder Maartje van der Maas van Defensie Caribisch gebied zegt vooralsnog op een teken uit de politiek te wachten voor extra inzet. De komst van onderzeeër ZrMs Bruinvis, stationsschip ZrMs Van Amstel en het grootste schip van de marine, ZrMs Karel Doorman, hebben volgens haar niets te maken met de verslechterende situatie in buurland Venezuela.

http://caribischnetwerk.ntr.nl/files/2015/06/illegalen.jpg

Boot met illegale migranten uit Venezuela aangehouden door de Kustwacht voor het Caribisch gebied

Ondertussen zet de kustwacht een tandje bij. “De illegale immigranten komen met pleziervaartuigen, met barkjes en met hele gammele bootjes.

Op Aruba hebben we extra ogen op zee, want dat eiland ligt maar op 1,5 uur varen van het vasteland en is dus makkelijker te bereiken.

Een paar maanden geleden heeft een kapitein dichtbij de kust mensen van boord gegooid, waarbij twee mensen zijn omgekomen.”

(bron: Caribisch Netwerk / Anneke Polak)

Previous post

Wat taal kan doen: Dat ik je mis

Next post

Filmworkshops voor Arubaanse scholieren

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

tien + drie =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.