Justitie en veiligheid

Niemand staat boven de wet

In Philipsburg is gisteren de langverwachte Larimar-zaak begonnen. Het gaat om een grote fraude- en corruptiezaak en raakt de bouwsector van Sint Maarten. De invloedrijke lokale politicus Theo Heyliger staat centraal: hij zou gedurende 15 jaar voor ongeveer USD 14 miljoen aan steekpenningen hebben gekregen.

‘A million a year and to Theo you will always remain very dear…’

Heyliger was tot voor kort leider van één van de grootste politieke partijen van het eiland, de UP. Zijn grootvader – Claude Wathey – was in de jaren tachtig van de vorige eeuw ook politiek leider op Sint Maarten en is begin jaren negentig tot 18 maanden cel veroordeeld voor valsheid in geschrifte en meineed. De zwaardere aanklachten fraude en corruptie zijn nooit wettig en overtuigend bewezen.

Afbeeldingsresultaat voor bribe
Uitgekookte corruptie en aanhoudende fraude of toch een politieke heksenjacht en ‘fake news’?
(stockfoto: Elmago Delmar)

Er zijn naast Heyliger nog vier andere verdachten, onder wie Janhendrik B., voormalig directeur van het grote lokale bouwbedrijf Windward Roads, een dochteronderneming van het Nederlandse bedrijf Janssen de Jong. Een andere verdachte, de Nederlandse consultant Ronald M., wordt gezien als tussenpersoon tussen het bedrijfsleven en de politiek op Sint Maarten: hij deed de betalingen en heeft als kroongetuige belastende verklaringen afgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste gisterenmiddag overigens tegen hem drie jaar cel.

Afbeeldingsresultaat voor vrouwe justitia

De zaak duurt tot en met 13 maart en wordt gehouden op een ietwat ongebruikelijke locatie, het Belair Community Center. Men verkoos deze locatie boven de reguliere rechtbank (Court House) vanwege de verwachte drukte van journalisten en andere geïnteresseerden. Dat viel gisteren trouwens reuze mee.

In het Koninkrijk gelden de wetten voor iedereen en brengt het Openbaar Ministerie strafzaken voor onafhankelijke rechters, die – als het moet ook in hoger beroep en cassatie – vaststellen of verdenkingen kunnen worden bewezen. Iedereen is onschuldig tot de rechters anders hebben geoordeeld. Dat geldt ook voor de heer Heyliger.

Totdat zijn schuld wettig en overtuigend is komen vast te staan, geldt formeel vooralsnog slechts het fraaie Caribische (?) gezegde: waar rook is… is rook!

To be continued!!

Afbeeldingsresultaat voor smoke
Previous post

Vreemde vogels in de klas...

Next post

Ombudsman spreekt klare taal

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties