Economie en werk

Minimumloon Saba omhoog

Het minimumloon op Saba wordt in 2017 van 5.09 dollar naar 6.11 dollar per uur verhoogd (een stijging van 7%). Dat heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, aangekondigd tijdens haar werkbezoek aan het eiland op maandag.

Klijnsma bezoekt Caribisch Nederland deze week. Haar eerste stop was Saba, waar zij met de eilandraad, werkgevers in de private sector en sociale partners heeft gesproken.

Armoede
Gedeputeerde van Sociale Zaken en Arbeid Chris Johnson heeft namens de eilandraad een brief aan de staatssecretaris gegeven, waarin de aanpak van armoede en de koopkracht op Saba wordt onderstreept. “De hoop is dat tijdens de Caribisch Nederland week in juni de drie BES-eilanden verder kunnen gaan op deze kwesties, die een sterke invloed hebben op de lokale gemeenschappen.”

Volgens Klijnsma zijn er al een paar kleine stappen gemaakt, waaronder het invoeren van kinderbijslag op de BES dit jaar. Ongeveer 5000 kinderen in Caribisch Nederland komen in aanmerking, maar slechts de helft is geregistreerd. De staatssecretaris doet een oproep aan alle ouders om zich snel te registreren. “Elke ouder op Saba heeft recht op deze vergoeding van 41 dollar per kind per maand. Het is belangrijk om gebruik te maken van dit voordeel.”

Werkbezoek
Klijnsma is vandaag op Sint Eustatius voor gesprekken met het Openbaar Lichaam en stakeholders over de sociale situatie op het eiland. De staatssecretaris vliegt woensdag naar Bonaire. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt Saba volgende week.

Caribisch Netwerk / 26 januari 2016 / Hazel Durand

Al eerder liet Klijnsma (“zeg maar Jetta”) zien echt belangstelling te hebben voor de noden van de mensen op de eilanden – allemaal Nederlander – en met name voor hen die het financieel soms extreem lastig hebben.

Zij zorgde ervoor dat op Bonaire, Saba en Statia kinderbijslag werd ingevoerd (ook al vonden velen in ‘politiek Den Haag’ dat niet echt nodig).

Complimenten nu opnieuw voor deze klassieke sociaaldemocratische bestuurder met het (koninkrijks)hart op de juiste plaats!

Ron van der Veer

Previous post

Minister van Defensie naar Aruba

Next post

Wat heeft 10-10-10 economisch opgeleverd? - Drs. R.O.B. van den Bergh

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

1 Comment

  1. 21 juni 2016 at 23:10

    Het gelijktrekken van de sociale welvaart vergt veel meer dan alleen de kindertoeslag. Zie de minimaregelingen die in Nederland voor veel huishoudens onmisbaar zijn. http://www.antwoordopminimavoorzieningen.nl/inhoud/index/pid/1409

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven + tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.