Justitie en veiligheid

Mensenhandel: moderne slavenhandel

De Amerikaanse regering publiceert elk jaar het ‘Trafficking in persons report’ (TIP). Het nieuwste TIP-rapport verscheen eerder deze maand en is  na te lezen. In het rapport wordt uitvoerig stilgestaan bij het trieste fenomeen mensenhandel en de pogingen die alle landen ter wereld doen om dat fenomeen te bestrijden.

In zijn voorwoord bij het rapport zegt minister John Kerry het zo:

Trafficking in persons is an insult to human dignity and an assault on freedom.

Whether we are talking about the sale of women and children by terrorists in the Middle East, the sex trafficking of girls lured from their homes in Central Europe, the exploitation of farm workers in North America, or the enslavement of fishermen in Southeast Asia, the victims of this crime each have a name.

And they each have been robbed of their most basic human rights.

De Verenigde Staten verdelen alle landen jaarlijks over een aantal categorieën (‘pijlers’) om ze onderling te kunnen beoordelen en vergelijken. Er zijn vier pijlers. Landen in de eerste pijler voldoen aan alle (internationale) verplichtingen ten aanzien van de bestrijding van mensenhandel. Landen in de tweede pijler doen dat nog niet, maar doen wel hun best om wel aan die criteria te gaan voldoen. Dan is er een pijler 2- voor landen die niet aantoonbaar hun best doen en een derde pijler met landen die tekort schieten.

Het Koninkrijk doet het niet slecht. Nederland hoort tot de 31 landen in de eerste pijler. Daar vinden we onder meer ook Duitsland, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS zelf (inclusief Puerto Rico). In het Caribisch gebied horen verder alleen de Bahama’s tot deze groep. En in heel Zuid-Amerika alleen Chili.

Aruba, Curaçao en Sint Maarten worden apart vermeld en horen alle drie net als vorig jaar tot de (grootste) groep van 89 landen in de tweede pijler. Landen dus die hun best doen, maar nog het nodige moeten doen om mensenhandel helemaal conform alle internationale afspraken aan te pakken. Daarmee doen ze het in elk geval (beduidend) beter dan de 68 resterende landen die ‘lager’ zijn beoordeeld.

Je kunt je bij dit soort overzichten altijd van alles afvragen. is het glas halfvol of juist half leeg? Er is in elk geval geen enkele reden voor zelfgenoegzaamheid; niet op de eilanden en evenmin in Nederland. Want elk geval van mensenhandel is er één teveel.

Previous post

Juan Chabaya Lampe: Padu del Caribe

Next post

Minister-president van Aruba in de VN

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.