Overheid en politiek

Markante politica aan het woord: Maria Liberia-Peters

Maria Liberia Peters was in de jaren tachtig en negentig premier van de Nederlandse Antillen (eerst van de zes eilanden en na de status aparte van Aruba van de resterende vijf). Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke premier in het Koninkrijk der Nederlanden (in 1977 was Lucina da Costa Gomez-Matheeuws gedurende een heel korte periode interim-premier van de Nederlandse Antillen geweest).

Het werk van Liberia-Peters voor de vrouwenbeweging was het begin van haar politieke carrière. Peters leidde de vrouwenbeweging van haar partij, de Partido Nashonal di Pueblo (PNP), ook wel Nationale Volkspartij NVP genoemd, en werd later de leider van deze partij. In 1984 werd Maria Liberia Peters voor de eerste keer minister-president van de Nederlandse Antillen. Ze bleef dit vier kabinetten lang, tot 1994, met een onderbreking van twee jaar.

Maria Liberia Peters kende (en kent) grote populariteit, ze werd ‘de wens van het volk’ genoemd en was een politiek rolmodel voor veel vrouwen, zowel op de eilanden als in Nederland.

In Nederland had ze uitstekende contacten met onder meer Ruud Lubbers, Jan de Koning en Ernst Hirsch Ballin. Niet omdat ze het altijd eens waren (integendeel), maar wel omdat de verstandhouding over en weer open, helder en respectvol was. Daarbij speelde zeker ook mee dat PNP/NVP en CDA als Christendemocratische zusterpartijen ook institutioneel goede contacten hadden.

Mevrouw Liberia-Peters is nog altijd lid van haar PNP en van de Council of Women World Leaders, een wereldwijd netwerk van huidige en voormalige vrouwelijke presidenten, premiers etc.

Eind vorig jaar was de oud-premier in Nederland en heeft toen een aantal lezingen en interviews gegeven, onder meer met dr. Valika Smeulders van het Rijksmuseum en het KITLV. Van dit interview vindt u hier het eerste deel (bij ongeveer 10 minuten begint het gesprek van Liberia-Peters en Smeulders) en hier het tweede.

Het is al met al best een lang verhaal (dus ga er even voor zitten!) en de opname is niet helemaal perfect wat kwaliteit betreft, maar het verhaal van ‘Maria’ is voor alle in politiek geïnteresseerde koninkrijkskinderen blijvend de moeite waard!

Valika Smeulders op 1 juli 2019 aan het woord bij de NOS Herdenking Slavernijverleden

Previous post

Rode Kruis helpt echt!

Next post

Pandemie raakt hele Koninkrijk

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties