Overheid en politiek

Marijke bedankt!

Dinsdag nam de Eerste Kamer afscheid van een markant politicus. En daarmee neemt ook het Koninkrijk afscheid van een voortreffelijke voorzitter van de vaste commissie voor koninkrijksrelaties uit de senaat: Marijke, masha masha danki!

Marijke Linthorst (1952) is vanaf 2003 namens de PvdA lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Eerder was ze dat ook al van 1995 tot 1999. Zelf besloot ze vorig jaar zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.

Linthorst studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was vervolgens verbonden aan politiek-cultureel centrum De Populier (later De Balie geheten). Vanaf 1987 is Linthorst werkzaam als zelfstandig onderzoeker en adviseur op het terrein van sociale en bestuurlijke vernieuwing. Ook schreef ze schoolboeken maatschappijleer.

Linthorst hield zich de afgelopen jaren vooral bezig met koninkrijksrelaties en onderwijs. Tevens is ze vicefractievoorzitter van de PvdA-fractie en sinds vorig jaar ook eerste ondervoorzitter van de Kamer.

Linthorst wordt geroemd om haar feitenkennis en haar positief kritische geest. Aan meelopers, jaknikkers en stroopsmeerders heeft een uitgesproken hekel. Ook kan ze slecht tegen negatief cynisme: niet zeuren, maar aanpakken en er iets van maken!
Ze heeft een warme belangstelling voor het leven van ‘echte’ mensen en dat verklaart wellicht ook haar liefde voor alle zes de Antillen. Juist vanwege haar geloof in de koninkrijksband is ze soms  kritisch: echte vrienden moeten elkaar immers de waarheid kunnen zeggen!

Ze vond het een paar jaar terug vanzelfsprekend om Papiaments te gaan leren. En typisch Marijke: daar schep je dus niet over op. Ze vond het ook meteen fantastisch om vorig jaar coach te kunnen zijn van het Nederlandse team van het Koninkrijksjeugdparlement. En ze was er het hele programma enthousiast bij.

KYP Day 2 Reception 001

In gesprek met de Gouverneur van Curaçao, mevrouw Lucille George-Wout, tijdens het Koninkrijksjeugdparlement op de Universiteit van Sint Maarten in mei 2014.

Het Interparlementair Overleg Koninkrijksrelaties was deze week haar laatste wapenfeit in koninkrijksverband; althans voorlopig… Want iemand met zoveel echte warme betrokkenheid voor de eilanden en hun bewoners zien we vast snel weer terug. Dus geen ‘vaarwel’, maar een dikke brasa en een warm ’tot ziens’!

IMG_0716origineel

Als coach met haar team KJP’ers in Utrecht tijdens één van de voorbereidende bijeenkomsten.

Previous post

Consumentenbond Bonaire op de goede weg

Next post

30 mei 1969: 46 jaar geleden

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.