Columns, toespraken & ingezonden stukken

“Maak er gemeenten van!”

In Trouw vandaag een lezenswaardig artikel van Bart Zuidervaart, waarin Aart Broek en Jan Wijenberg een staatkundige oplossing suggereren voor de enorme bestuurlijke problematiek van Aruba, Curaçao en Sint Maarten: maak er gemeenten van! Arjen van Rijn is het er niet mee eens.

Lees het artikel hier.

Het Comité neemt – zoals u weet – geen politieke posities in, maar veel van ons delen de consistente visie van de Raad van State dat binnen het huidige Statuut veel meer mogelijk is dan vaak wordt gedacht en gedaan. Daarbij gaat het allereerst om meer samenwerking, maar het kan ook gaan om meer toezicht en gericht ingrijpen als de deugdelijkheid van bestuur stelselmatig onvoldoende is. Het Koninkrijk is immers wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

Als binnen de huidige staatkundige verhoudingen bestaande mogelijkheden niet of nauwelijks worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat dat politiek Den Haag niet goed uitkomt, dan heeft het geen enkele zin om driftig te gaan knutselen aan nieuwe verhoudingen. Dat geknutsel wordt dan al snel een alibi om de echte problemen voor ons uit te kunnen blijven schuiven. Vergeet niet: velen hebben belang bij de status quo en dat geldt zeker ook voor de politiek-bestuurlijke elites op de eilanden.

In de aanloop naar 10-10-2010 dachten velen dat een nieuwe staatkundige structuur in zichzelf zo ongeveer alle problemen van de eilanden zou oplossen. We weten nu dat dat een naïeve gedachte was. Uiteindelijk gaat het om de vraag wat bestuurders en politici met een structuur doen.

Previous post

Voedselbank Curaçao: nodiger dan ooit

Next post

Willen de echte intellectuelen opstaan... - Dick Drayer

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.