Justitie en veiligheid

Let op: Corona-criminaliteit!

Misdaad is van alle tijden, dus ook nu proberen doorgewinterde criminelen gebruik te maken van de onrust veroorzakende pandemie om snel even hun slag te slaan. Zoals zo vaak zijn dan veelal de zwaksten, zoals ouderen, laaggeletterden of mensen die al ziek zijn, het kwetsbaarst.

Interpol waarschuwt ons allemaal om extra alert te zijn. Laten we dat doen en de komende weken extra goed op onszelf en onze naasten letten!

Interpol constateert onder meer een forse toename van valse of nagemaakte medische artikelen, zoals chirurgische mondkapjes, desinfecterende middelen (terwijl gewoon water en zeep uitstekend werkt!), antivirale middelen, middelen tegen malaria, allerlei vaccins en COVID-19-testkits. Die worden voor heel veel geld besteld en betaald, waarna soms niets wordt geleverd of in elk geval niet dat waarvoor men betaald had.

Er is volgens de experts van Interpol wereldwijd ook een duidelijke toename geweest van cybercriminaliteit rond het Corona-virus, zowel bij bedrijven als particulieren. Schadelijke domeinen, malware en ransomware behoren tot de verschillende soorten cyberaanvallen die zijn gemeld.

Interpol constateert vanwege de Corona-pandemie daarnaast ook een sterke toename van allerlei vormen van telefoonfraude en phishing.

Bij telefonische fraude doen criminelen zich bijvoorbeeld voor als artsen of ziekenhuisfunctionarissen, die beweren dat een familielid ziek is geworden van het virus en dan om geld vragen voor een bepaalde medische behandeling en/of een betere verzorging, zoals een upgrade naar een hogere klasse etc.

Bij phishing ontvangt men e-mails die zogenaamd afkomstig zouden zijn van nationale of internationale gezondheidsautoriteiten, met als doel mensen hun persoonlijke of betalingsgegevens (credit card!) te pakken te krijgen. Of argeloze slachtoffers worden in de verleiding gebracht een bijlage te openen die malware bevat.

One Happy Kindom is ook One Safe Kingdom!! Laten we in deze vaak gecompliceerde en zorgelijke tijden met z’n allen alert blijven om zowel de verspreiding van het virus áls de verspreiding van cybercriminaliteit tegen te gaan. In beide gevallen geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen!

Previous post

For better and for worse...

Next post

Zr.Ms. Karel Doorman naar de Cariben

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een + 17 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.