Justitie en veiligheid

Kustwacht Bovenwinden nog niet op orde

Noem het op z’n minst een beetje opmerkelijk dat het orkaanseizoen 2018 al is begonnen, maar dat de Kustwacht op Sint Maarten nog niet helemaal is hersteld van de schade van vorig jaar. Het is geen prettig idee, maar in elk geval wel goed dat daar transparant over wordt gecommuniceerd! Defensie, Koninklijke Marine en Kustwacht hebben vorig jaar (opnieuw) bewezen onmisbaar te zijn bij orkaanrampen.

Hopelijk zijn ze de komende maanden niet weer nodig, maar we moeten natuurlijk op het ergste zijn voorbereid. Dus aan de slag om te doen wat nog gedaan moet worden!!

John Samson schreef er gisteren voor Caribisch netwerk net volgende over. Leuke site trouwens!

“Het orkaanseizoen mag dan wel begonnen zijn, maar de kustwacht is nog niet hersteld van de schade door orkaan Irma. Het materiaal komt pas dit najaar weer helemaal in orde, maakt minister Ank Bijleveld (Defensie) bekend.

Het ICT-systeem werd onder andere hard getroffen en is nog niet hersteld, aldus minister Bijleveld woensdag tegenover de Tweede Kamer. Er wordt volgens de bewindsvrouw nog gewerkt aan de steiger en lift, maar die zullen ook pas ‘in het vroege najaar’ klaar zijn.

De orkaan heeft in september 2017 voor ongeveer een miljoen dollar aan schade gezorgd bij de kustwacht. Ook het gebouw werd flink beschadigd en er zijn twee snelboten verwoest.

Geld komt uit wederopbouwfonds
De schade die de kustwacht heeft opgelopen, wordt met geld uit de wederopbouwfonds betaald, zei Bijleveld. Er zal nog eens 4,74 miljoen euro uit het wederopbouwfonds worden gebruikt om het grenstoezicht van Sint-Maarten te versterken.

Verbazing
Coalitiepartij D66 reageert ‘verbaasd’ op de bekendmaking van de minister dat geld voor de kustwacht en het grenstoezicht uit de wederopbouwfonds voor Sint-Maarten wordt gehaald. De partij ging ervan uit dat het grenstoezicht en ‘de rol van de kustwacht slechts een belangrijke voorwaarde was’ voor het fonds, aldus Tweede Kamerlid Salima Belhaj.

Volgens de minister is het wederopbouwfonds van 550 miljoen voor zowel schadeherstel als het verscherpt grenstoezicht bedoeld. “Want anders krijg je dat nooit voor elkaar.”

Grenstoezicht
De kustwacht zal door het extra budget vaker varen en vliegen op Sint-Maarten. Er wordt in de komende maanden onder meer mobiele radars aangeschaft en meer mensen ingehuurd. Ook de Sint-Maartense politie, douane en de koninklijke marechaussee krijgen extra middelen dankzij het wederopbouwfonds, aldus Bijleveld.”

Maritieme grenzen van het Koninkrijk in de Cariben.

Previous post

Lekkerste zomerdrankjes!

Next post

Paul Comenencia naar Raad van State

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + 13 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.