Overheid en politiek

Resultaat Ipko: het Koninkrijk krijgt geschillenregeling

De deelnemers aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) hebben afspraken gemaakt over een geschillenregeling in het koninkrijk.

Volgens de Nederlandse delegatieleider Jeroen Recourt (PvdA) moeten nog wel enkele details worden uitgewerkt door de regeringen van de afzonderlijke landen, maar over de meeste punten zijn de vier parlementen het eens. Een afspraak die al is gemaakt, houdt in dat geschillen over de toepassing van het Statuut tussen landen eerst door een mediation-traject moeten waarbij wordt gekeken of de landen er onderling nog uit kunnen komen.

Volgens Recourt was er binnen de Nederlandse delegatie onenigheid over hoe bindend de regeling moet zijn en de reikwijdte van de regeling, dus waarover precies partijen naar de rechter kunnen stappen. Die discussie laat het Ipko nu over aan de regeringen van de landen. Verder is onder meer afgesproken dat een onafhankelijke gerechtelijke instantie de arbitrage op zich neemt en dat de geschillenregeling binnen de kaders van het Statuut moet blijven.

Bron: Caribisch Netwerk, 9 januari 2015

Previous post

De vijand is ons - Column Ron Gomes Casseres

Next post

Eén Koninkrijk met spelregels - prof. mr. Pieter van Vollenhoven

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zestien + elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.