Columns, toespraken & ingezonden stukken

Klaver en Samson: begin klimaatverbond in Caribische achtertuin – drs. Arjan Linthorst

De klimaatwet van Jesse Klaver en Diederik Samsom is een goed idee. Maar waarom wordt er met geen woord gerept over de Caribische eilanden?

Heel terecht dat de Volkskrant de initiatiefwet van Samsom (PvdA) en Klaver (GroenLinks) over het klimaat breed heeft uitgemeten, in aanloop naar de klimaattop in Parijs. Ook mooi dat Samsom en Klaver openstaan voor kritiek. Ze vergeten namelijk de Caribische achtertuin.

Ten eerste, de stijging van de zeespiegel en de opwarming van de aarde raakt vooral kleine eilanden. Dit geldt dubbel en dwars voor de Caribische eilanden met hun mooie koraalriffen, omdat de uitstoot van CO2 gepaard gaat met oceaanverzuring, die weer leidt tot de afbraak van koraalriffen die in symbiose leven met vissen. Veel mensen op de Caribische eilanden zijn in voedsel en inkomen (toerisme) afhankelijk van deze riffen. Daarnaast hebben deze riffen ook een kustbeschermingsfunctie in geval van extreem noodweer. Het is dan ook niet voor niets dat de Koninkrijksregering ‘bestaansdreiging door klimaatverandering’ voor zogeheten small island development states volmondig heeft erkend op de 69ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Geen woord over de Caribische eilanden

Ten tweede, in de initiatiefwet van Klaver en Samsom wordt met geen woord gesproken over de Caribische eilanden. Noch in BES-verband (Saba, Bonaire en St. Eustatius), noch in status aparte verband (Aruba, Curaçao en St. Maarten). Wat Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC) betreft is dit een minpunt, eens te meer omdat er wel expliciet wordt gesproken over internationale aangelegenheden. Waarom blijft het Koninkrijk dan buiten beeld?

Wat SMOC betreft is dit niet passend bij de waarborgfunctie die wordt voorgestaan in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (Art. 43). Beter is dat de nieuwe klimaatwet expliciet voorziet in gezamenlijk optrekken met de Caribische eilanden om hun kwetsbaarheid te reduceren.

Milieuvervuilende olieraffinage

Ten derde, de retoriek en moraal van de Koninkrijksregering zoals wordt geuit op de geopolitieke bühne staat al decennia in schril contrast met de CO2 werkelijkheid in de Caribische achtertuin. Aruba en Curaçao behoren beide bij de mondiale top 10 voor CO2-uitstoot per capita, aldus de US Department of Energy (een bedenkelijke eer voor het welvarende Koninkrijk der Nederlanden). Oorzaak: milieuvervuilende olieraffinage waarvan onze Europese en Caribische politici al sinds jaar en dag van op de hoogte zijn.

Het is daarom dat SMOC afgelopen weekend in zes verschillende talen (Spaans, Frans, Duits, Engels, Papiaments en Nederlands) de deelnemers van de klimaattop in Parijs heeft geïnformeerd over deze milieu- en klimaatellende. We willen geen woorden, maar daden. Het zou mooi zijn als Klaver en Samsom hun politiek leiderschap aangaande het klimaat een passend vervolg weten te geven, om daar te beginnen waar de kwetsbaarheid het grootst is: de Caribische achtertuin.

Arjan Linthorst is bestuurslid Stichting Schoon Milieu Op Curaçao.

 

Previous post

Sorghvliet en slavernij

Next post

Bonaire zegt nee

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.