Onderwijs en Jeugd

Kinderrechten niet okay

Uitstekend dat Margrite Kalverboer als Kinderombudsvrouw aandacht vraagt voor de rechten van kinderen op Bonaire, Saba en Sint Eustatius en fijn dat John Samson er publiciteit aan geeft. Nu maar hopen dat niet iedereen in ‘Den Haag’ al met vakantie is…

En overigens wonen er in het Caribisch gebied nog vele duizenden andere kinderen met de Nederlandse nationaliteit. Zou fijn zijn als de eilandelijke overheden daar eindelijk echt iets concreets aan gaan doen. En het zou fijn zijn als men zich in politiek Den Haag hun soms schrijnende situatie meer zou aantrekken in plaats van met een staatkundig smoesje dat hen goed uitkomt (‘Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn toch autonome landen?’) blijven wegkijken!

Nederland leeft de kinderrechten in de drie Nederlandse Caribische gemeenten slecht na, waarschuwt de Kinderombudsvrouw. De kwaliteit van het onderwijs is daar ‘te laag’ en armoede zorgt voor verschillende problemen.

Deze conclusie trekt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer op basis van een onderzoek onder ruim 450 kinderen op de eilanden. Woensdag is een uitgebreid rapport hierover verschenen.

De meeste kinderen zeggen zich gelukkig te voelen, maar ze geven ook een aantal zorgelijke dingen aan. Door armoede krijgen veel kinderen thuis geen aandacht. Ze worden geslagen en ze kunnen soms niet naar school omdat ze geen vervoer hebben.

Jongeren vervelen zich kapot
Jongeren op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zeggen over het algemeen dat er te weinig te doen is op de eilanden. De kwaliteit van het onderwijs vinden zij te laag en ze zeggen dat er te weinig mogelijkheden zijn om door te leren.  Een zorgelijke situatie, stelt de Kinderombudsvrouw. “Ze maken te weinig gebruik van hun eigen capaciteiten. Er gaan veel talenten verloren op deze manier.”

In Europees Nederland zeggen veel jongeren dat zij juist stress ervaren, doordat zij het te druk hebben door school en te weinig tijd hebben voor ontspanning.

Meten met twee maten
De kinderen in Caribisch Nederland hebben op papier dezelfde rechten als de kinderen in Europees Nederland. “Maar in de praktijk zien we dat de lat voor de kinderen in Caribisch Nederland lager ligt. We meten met twee maten. Dat kan niet en dat mag niet”, stelt Kalverboer.

Positief
Toch staan kinderen op de drie eilanden positief in het leven. Ze zijn blij met hun familie. Op Bonaire geven ze hun leven gemiddeld een 8,4, op Saba een 7,9 en op Sint Eustatius een 7,6. Relatief gezien zeggen kinderen op de eilanden gelukkiger te zijn dan die in Nederland (7,4).

Opvallende conclusies uit het rapport
van de Kinderombudsvrouw:

  • Armoede: jongeren geven aan dat armoede voor veel problemen thuis zorgt. Ze denken dat ouders hun geldproblemen op hen afreageren, door ze bijvoorbeeld te slaan.
  • Seksueel misbruik: op Sint-Eustatius wordt opvallend vaak gesproken over ‘seksueel overschrijdend gedrag’ van volwassenen naar met name meisjes en ook tussen jongeren onderling. Op Bonaire zijn er zorgen over prostitutie onder meisjes.
  • Harde opvoeding: ouders en andere familieleden geven een ‘harde opvoeding’ die jongeren niet prettig vinden. Er wordt veel gescholden en te vaak geslagen.
  • Te weinig respect: ouders en docenten hebben volgens kinderen te weinig respect voor ze en luisteren niet goed naar kinderen, omdat zij ‘ouderwetse ideeën over opvoeding hebben’.
  • ‘Ouders werken te veel’, omdat ze anders te weinig inkomsten hebben. Op alle eilanden zeggen kinderen dat ouders daarom te weinig aandacht voor ze hebben.
  • Pesterijen: op alle eilanden zeggen kinderen dat docenten op scholen nauwelijks optreden tegen pestgedrag van andere leerlingen. “De juf weet het maar doet er niets tegen.”
  • Vervoer: Op Bonaire en Sint-Eustatius ontbreekt openbaar vervoer, waardoor naar school gaan een probleem kan zijn. Op Bonaire blijven leerlingen soms zelfs thuis.

Caribisch Netwerk / 5 juli 2017 / John Samson

Afbeeldingsresultaat voor unhappy children

Previous post

Rhuggenaath haalt economische banden aan

Next post

Atardi...

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.