Cultuur

Juan Chabaya Lampe: Padu del Caribe

De in 1920 op Aruba geboren Juan Chabaya Lampe is op Aruba en de Antillen, de Caribische regio en in andere landen populair geworden als pianist, zanger, dichter, componist, schrijver en schilder. Hij is bekend onder de artiestennaam Padu del Caribe. Zijn eerste piano lessen kreeg Padu van zijn vader, die zelf ook piano speelde. Vader Lampe had een klein muziekgroep gevormd met zijn broers Zep (fluit), Olivier (viool) en Wim (wiri).

Nadat hij de basis van het pianospelen geleerd had, begon Padu spelenderwijs ook met de cuarta, de viool, de mandoline en de klarinet te oefenen. Uiteindelijk bleef de piano zijn favoriete instrument, maar hij is ook heel goed op de cuarta. Na een tijdje pianolessen te hebben genomen, kreeg Padu langzaam aan zijn eigen ritmiek en stijl. Als jongen van 16 speelde hij al voor publiek.

Behalve in Antilliaanse ritmes heeft Padu ook laten zien dat hij goed is in andere ritmes zoals de merengue, de danza, de bolero, de mambo, de twist en ook de rockmuziek. Hij is daarnaast de schrijver van drie boeken over filosofie en metafysica, “The 3rd Element” en “Harmoniology” en “Ciencia asercando e mundo spiritual?”.

Padu heeft ook veel geschilderd in zijn leven en zijn schilderijen zijn op vele plekken te vinden. Hij heeft ook tentoonstellingen gehouden.

Voor zijn vele activiteiten op cultureel gebied werd Padu door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op 75-jarige leeftijd kreeg hij de Zilveren Anjer. Hij heft ook meerdere andere prijzen gekregen.

Padu is in 1946 getrouwd met Daisy Croes. Hij heeft (Vivian Lampe) en twee kleinkinderen.

Elk ‘koninkrijkskind’ kent de werken van Padu, veelal zonder te weten dat hij de componist is. Onderstaand liedje leerde ik en vele anderen kennen op Curaçao, maar het is toch echt van Padu. Geniet van deze fraaie uitvoering van Abo so!

Previous post

Eman: kleine vertraging wet financieel toezicht geen ramp

Next post

Mensenhandel: moderne slavenhandel

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twaalf − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.