Samenwerking binnen het KoninkrijkVolksgezondheid, natuur en milieu

Jörgen Raymann: Save our sharks will help save ourselves!

De jaarlijkse Dutch Caribbean Shark Week vond deze week plaats in Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Nederland. Tijdens tientallen drukbezochte activiteiten werd benadrukt hoe belangrijk haaien zijn voor het behoud van het koraalrif en voor de kwaliteit van de zee rond de eilanden.

DCNA-ambassadeur Jörgen Raymann en DCNA-secretaris Ron van der Veer bezochten Aruba, Saba en Curaçao en spraken met bestuurders, politici, ondernemers, vissers, duikers, leraren en leerlingen om te benadrukken dat mensen absoluut niet bang hoeven te zijn voor deze unieke dieren, maar dat ze juist heel waardevol voor ons zijn.

Haaien houden de visstand gezond door vooral de zieke en zwakke vissen op te eten en zijn daarom belangrijk voor vissers. Duiktoeristen willen graag haaien zien en komen het liefst naar eilanden waar haaien zijn. Zo dragen deze fascinerende dieren bij aan inkomsten voor de eilanden.

Met douane, politie en kustwacht is gesproken over het tegengaan van illegale visserij. De wetgeving om de bedreigde haaiensoorten te beschermen wordt steeds beter, maar zonder zichtbare handhaving heeft een wet geen zin.

Jörgen Raymann maakte de boodschap op Saba heel duidelijk:

“If we save our sharks we help saving our oceans and if we save our oceans in the end we save ourselves!”

De Dutch Caribbean Shark is onderdeel van het project Save Our Sharks, dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door Parke Nacional Arikok Aruba, Carmabi Curaçao, Stinapa Bonaire, Sint Maarten Nature Foundation, Stenapa Sint Eustatius en de Saba Conservation Foundation.

Het project wordt gecoördineerd door de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), waarvan HKH Prinses Beatrix beschermvrouwe is.

Het project is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Nederlandse Nationale Postcodeloterij.

(DCNA / 16 juni 2018)

Previous post

Zilveren Anjer voor Alice van Romondt

Next post

Rutte positief over Curaçao

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien + 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.