Economie en werk

It’s the economy stupid!

Bijgevoegde studie over Curaçao door Van den Bergh is alleen daarom al de moeite waard omdat de meeste beschouwingen over ’10-10-10′ worden geschreven vanuit een beperkte staatkundig-juridische invalshoek. Topjurist Herman Tjeenk Willink heeft dat al dikwijls gememoreerd: ‘In een staatkundige structuur kun je niet wonen’, maar ook nu nog worden de koninkrijksrelaties vaak versmald tot alleen staatkundige relaties.

Opvallend is dat de grote operatie ’10-10-10′ heel beperkt is geëvalueerd. Voor Curaçao en Sint Maarten is door de overheden alleen gekeken naar een aantal rijkswetten op het gebied van justitie en financieel toezicht. Wat het allemaal opleverde voor de economie en dus de welvaart van burgers bleef onderbelicht.

Econoom drs. Roland van den Bergh deed wat overheden lieten liggen en schreef een studie over de economie. Zijn conclusie is niet optimistisch: Curaçao had het veel beter kunnen doen. Groot probleem is de overheid, die slecht functioneert en ook daardoor weinig vertrouwen geniet.

We hadden al zo een vermoeden, maar het is opmerkelijk te zien dat het functioneren van die overheid sinds 10-10-10 niet is verbeterd en op onderdelen juist verslechterde, in elk geval de eerste jaren na de transitie. Het vertrouwen was weg en is nog steeds niet hersteld.

Ronald Reagan is nooit op het eiland geweest, maar zijn stelling lijkt te kloppen wat Curaçao betreft: ‘Government is not part of the solution, it is part of the problem!

Hopelijk trekken bestuurders, politici en ambtenaren zich iets aan van dit doorwrochte en boeiende college economie!

Volg deze link om bij het onderzoek te komen: Wat heeft 10-10-10 economisch opgeleverd (final)

Previous post

Wet kinderbijslag BES aangenomen

Next post

Sorghvliet en slavernij

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.