Welkom in Nederland!

“Hollandse Nieuwe” – Marifer Aguirre Broca

“Hollandse Nieuwe”
Enkele vragen aan Marifer Aguirre Broca over haar leven en studeren in Nederland.

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben 19 en ik kom van het mooiste eiland ter wereld: ARUBA!

Vertel eens wat over je familie en vrienden op Aruba?
Mijn vader, moeder en kleine broertje wonen nog op het eiland. Ik mis ze wel veel, maar ik krijg toch ook weer niet zo te erge heimwee, want ik skype bijna elke dag met ze. Mijn  broertje is nu 14 en zit in de derde klas van het VWO, mijn vader werkt in een hotel als hoofdingenieur en mijn moeder werkt freelance bij een marketing bedrijf.

Voor de hofvijfer in Den Haag

Voor de hofvijfer in nieuwe thuisstad Den Haag

Veel van mijn vrienden zijn nog op Aruba. Het is een beetje raar om naar een ander land te komen en helemaal opnieuw te moeten beginnen met vrienden maken, maar het gaat best goed.
Ik whatsapp mijn oude vrienden in Aruba bijna elke dag; ik vergeet ze nooit. Ik heb ook vrienden uit Aruba die naar Curaçao zijn gegaan, dus nog een andere plek om te gaan bezoeken met vakantie!

Waar zat je op school?
Op het Colegio Arubano in Playa. Daar heb ik mijn VWO gedaan.

Wat deed je op Aruba naast je school?
Ik zat in het jeugdparlement, waar ik een jaartje jeugdminister was en anderhalf jaar jeugdparlementariër. Ik zat ook een jaar in een spirituele groep die  jongeren motiveert met worshops en lezingen. Ook was ik lid van een organisatie tegen abortus en voor kuisheid. Daarnaast deed ik drie jaar aan waterballet en daarna twee tot drie jaar aan competitiezwemmen. Ik mis dat competitiezwemmen heel erg!Ook leuk was het gedurende twee jaar te werken als model voor de beroemde Arubaans mode-ontwerper Ronchi de Cuba.

Wat en waar studeer je nu?
International Studies bij de Universiteit Leiden, op de campus in Den Haag.

Waarom die studie?
Omdat ik politicologie, cultuur en geschiedenis altijd al leuk vond en deze studie heeft alle drie. En het is ook helemaal in het Engels, dus heel internationaal gericht.

Wat wil je er mee gaan doen?
Specialiseren in Noord-Amerika, om na mijn studie nog een master diplomatie, politicologie of Noord-Amerika studies te doen. Liefst ga ik dan naar Amerika om te gaan werken voor de Organization of American States (OAS) of voor de Verenigde Naties.

Altijd al gewild?
Eerst wilde ik eigenlijk industrieel ontwerpen studeren (hbo), maar na het jeugdparlement vond ik politiek iets dat echt goed bij mij past, dus koos ik voor deze studie.

Hoe ziet jouw leven er uit als je 40 bent?
Succesvolle baan met een mooi gezin… leuke man en twee of drie kinderen. Idealiter werk ik dan voor de OAS of als diplomaat. Hopelijk ben ik dan iemand die door iedereen wordt gerespecteerd.

Woon je zelfstandig of bij anderen?
Ik woon in Den Haag samen met mijn oudste broer, die al bijna drie jaar hier in Nederland woont.

Hoe heb je je woning gevonden?
Mijn moeder heeft maanden op internet gezocht en vond verschillende appartementen en toen we hier waren (mijn moeder, broer en ik), gingen we met een makelaar huizen bekijken en vonden dit mooie appartement met voor en achtertuintje.

Door wie ben je opgevangen in Nederland?
Door mijn moeder die ook in Nederland was. En de eerste week door de Arubanen die op het Arubahuis vrijwilligerswerk doen.

Hoe ging dat precies?
De opvanggroep stond bij Schiphol op ons te wachten. Daar moesten we afscheid nemen van de vrienden die naar een andere stad gingen. We gingen naar een bus met de groep van je stad: de groep Leiden-Den Haag in mijn geval. We bleven een nacht in een hotel in Den Haag en hadden toen een drukke week met afspraken bij de bank, gemeente, met verzekeringsmensen etc. om alles te regelen. Aan het eind van de week hadden we een speurtocht en een mooi diner in Scheveningen.

Waarom studeren in Nederland en niet bijv. Miami of New York? Heeft dat alleen met geld (studiebeurs) te maken?
Ik wou eerst in Washington DC gaan studeren bij de George Washington University, maar het was te duur en dus kwam ik toch naar Nederland om te studeren. Dat was eigenlijk een prima idee, want Europa is voor een student leuker en mooier dan Amerika. Er zijn heel veel dingen te doen en heel veel verschillende plaatsen om te bezoeken.

Kende je Nederland al van vakanties en zo?
Ja, was er één keer op bezoek geweest. Dat was in december twee jaar geleden, de sinds vele jaren koudste winter in Nederland!  Ik vond het echt leuk, vanaf die vakantie was ik dol op Nederland.

Hoe was het afscheid van vrienden en familie op Aruba?
Het was extra verdrietig, want mijn vader moest nadat ik weg ging nog een maand alleen blijven omdat mijn moeder en broertje in Nederland waren. De dag van vertrek veel gehuild vanwege het afscheid van papa, vrienden van school en jeugdparlement, familie, docenten enz. Het was moeilijk om dag te zeggen, maar eigenlijk was het een ‘tot ziens’.

Heb je heimwee?
Eerlijk gezegd nee. Ik had één keer heel erg heimwee, maar dat was omdat ik ziek was en niemand me kon bezoeken! Hahaha. Ik skype met mijn ouders vaak, dus echt heimwee heb ik nog niet gehad.

Wat doe je als je het eiland een beetje mist?
Dan stop ik met het bekijken van foto’s van  mooie Arubaanse stranden! Hahaha en ik ga dan snel in de stad lopen om de mooie Haagse dingen leren kennen.

Marifer op het Arubaanse strand

Marifer op het Arubaanse strand

Welk beeld had je van Nederland? En wat klopte ervan en wat niet?

Eerst was ik een beetje bang, want sommige mensen hebben een negatief beeld. Maar nadat ik hier op vakantie kwam, was ik helemaal verliefd op Nederland. Mensen zeiden dat Nederlanders dol op kaas en frietjes zijn… Maar ik heb veel Nederlanders ontmoet die helemaal geen kaas eten! Ook dacht ik dat ik elke dag pannenkoeken zou gaan eten, maar dat doe ik hoogstens één keer per week.

Hoe gaat het na een paar weken met je studie?
Het is een mooie en leerzame studie. Het gaat echt goed. Er is wel veel werk te doen, maar het is leuk!

Verschillen met schoolcultuur op Aruba?
Hier is alles in orde, in Aruba…niet zo veel. Alles is hier geregeld en moet op tijd ingeleverd worden; in Aruba mocht alles vaak nog een beetje later worden ingeleverd. Ik heb de voorkeur voor deze manier van werken.

Is de taal een probleem of niet?
Ik kan het Nederlands nog niet zo vlot praten als ik het zou willen. Maar ik probeer zoveel mogelijk Nederlands buiten school te praten, bijvoorbeeld als ik naar een kantoor ga of dingen moet kopen. Mijn studie is helemaal in het Engels en we zijn ook verplicht alleen Engels praten op de campus van school. Dat gaat vlekkeloos.

Wat spraken jullie thuis?
Mijn ouders zijn in Mexico geboren, dus we praten alleen Spaans thuis.

Wat wil je de komende jaren in Nederland en Europa allemaal zien/doen?
De meeste steden van Nederland bezoeken – ben net in Maastricht geweest – en in Europa reizen, in elk geval naar Griekenland en Frankrijk.

Denk je terug te gaan naar Aruba uiteindelijk?
Dat kan ik nog niet bepalen. Misschien eerst een paar jaar in het buitenland ervaring opdoen en daarna terug om aan Aruba iets terug te geven voor wat ze voor mij hebben gedaan.

Heb je tips voor andere jongeren van de eilanden die net in Nederland zijn of die de komende jaren naar Nederland willen komen? Zet door en studeer iets dat jij leuk vindt, want aan het einde van de dag is het jouw diploma en niet van iemand anders. Gewoon altijd zorgen dat je hard blijft werken om je doelen te bereiken. Nederland is een mooi land met heel veel geweldige mensen, die altijd klaar staan om te helpen, dus aarzel niet meer en kom naar Nederland!

 

Previous post

Rede Mr. Karel Frielink

Next post

Lancering ‘Koninkrijksjeugdparlement’

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties