Welkom in Nederland!

“Hollandse Nieuwe” Carl Fielmich

Hoe oud ben je en waar kom je vandaan?
Ik ben 20 jaar en ik kom van “Divers Paradise” Bonaire.

Vertel eens wat over je familie en vrienden op Bonaire?
Mijn vader is een entrepreneur. Hij heeft zijn eigen bedrijf opgezet en zit in de import- en export business. Mijn moeder is gezinsmanager (huisvrouw) en mijn twee jongere broers Marc en Eric wonen nog op het eiland. Ik skype bijna elke dag met mijn moeder. Volgend jaar zal mijn moeder het nog drukker krijgen op het skype want dan komen mijn twee broers ook hier studeren. Marc, die samen met mij slaagde voor zijn Havo, wilde een jaartje blijven op Bonaire om zijn rijbewijs te halen (is net geslaagd voor zijn theorie) en om mijn vader te helpen met de zaak en Eric die zit in het examenjaar VWO. Als Eric volgend jaar naar Nederland komt is hij 16 jaar en minderjarig en word ik waarschijnlijk zijn voogd. The big brother.

De meesten van mijn vrienden studeren hier in Nederland.

Waar zat je op school?
Op Liseo Bonariano. Daar heb ik mijn Havo afgemaakt. De middelbare school heb ik op de 3 benedenwindse eilanden gevolgd. Het is begonnen op Curaçao, vervolgens op Aruba (Colegio Arubano) en als laaste Bonaire.

Wat deed je op Bonaire naast je school?
Toen we pas op Bonaire waren heb ik even in een volleybalteam gespeeld. Verder heb ik geholpen in organisaties van Byof (Bonaire Youth Outreach Foundation), en Outreach den Akshon. Daar heb ik geholpen in het organiseren van de sociale en gemeenschappelijke activiteiten en ook gewerkt als radioverslaggever voor de jeugd. En was ook oud-lid van Bonai (Bonaire Archeolische instituut).

Wat en waar studeer je nu?
Rechten bij Fontys Hogeschool

Waarom die studie?
Een heel verhaal. Op Curaçao was ik Kadet bij de Jeugd Luchtvaart Brigade, ik vond het heel erg leuk en wou graag piloot worden. In de tussentijd hielp ik ook bij Slachtofferhulp, waar mijn moeder vrijwilliger was. Daar kwam ik jongeren tegen met problemen. Zodoende kwam ik op het idee om Psychologie te gaan studeren. Op Aruba heb ik zitting genomen in de Jeugd Parlement Aruba. Ik vond het interessant en heel erg leuk. Zo kwam mijn liefde voor de politiek.
We verhuisden naar Bonaire. Daar kwam ik de toenmalige Minister van de Nederlandse Antillen, dhr. Elvis Tijn Asjoe tegen en mocht ik helpen in zijn campagne voor de verkiezingen op Bonaire in de nieuwe constellatie.

Wat wil je er mee gaan doen?
Na mijn studie wil ik internationaal gaan werken. Mijn droom is om op een ambassade te werken.

Altijd al gewild?
Ja, andere culturen ontdekken.

Hoe ziet jouw leven er uit als je 40 bent?
Getrouwd, kinderen en de baan van mijn dromen en al vele landen gezien.

Woon je zelfstandig of bij anderen?
Ik woon bij mijn Oma Vera Fielmich-Wolf in Tilburg.

Door wie ben je opgevangen in Nederland?
Bij mijn aankomst in Nederland werd ik opgevangen door mijn oom die in Amsterdam woont.

Hoe ging dat precies?
Na mijn aankomst op Schiphol zijn wij samen naar Amsterdam gereisd met de auto. Dezelfde dag zijn wij naar de Gemeente gegaan om mijn geboorteakte (ik ben namelijk in Amsterdam geboren) op te halen. Het was toen vrijdag. Zondag ben ik alleen met de trein vertrokken naar Tilburg. In Tilburg aangekomen ben ik de bus gepakt om naar Oma te gaan. Maandag samen met Oma het programma voor dinsdag op papieren gezet, gegoogeld hoe en waar ik met de bus naar de gemeente moet om me in te schrijven. Dezelfde dag met de auto en Oma naar de bank geweest voor mijn bankrekening.

Waarom studeren in Nederland en niet bijv. Miami of New York? Heeft dat alleen met geld (studiebeurs) te maken?
Ja, maar ook omdat het mijn droom is om in Nederland studeren.

Kende je Nederland al van vakanties en zo?
Ja, in 2001 met de familie op vakantie geweest.

Hoe was het afscheid van vrienden en familie op Bonaire?
Het was heel erg emotioneel. Ik zie het nog voor me, mijn moeder, vader en broers naar me zwaaien. Ik reisde samen met een klasgenoot van me, de rest van mijn vrienden zouden ons volgen met het beursalen.

Heb je heimwee?
Niet echt.

Wat doe je als je het eiland een beetje mist?
Nou, dan kijk ik naar mijn vliegticket die ik al in huis heb voor medio december 2012 en dan zeg ik hardop “whoot whoot, Bonaire here I come”.

Welk beeld had je van Nederland? En wat klopte ervan en wat niet?
Dat het erg groot is en overal naar toe kan gaan. Ik kwam in Nederland aan en vond het vliegveld zo groot, ging naar de stad, zoveel winkels en vond alles goedkoop, vergeleken met de eilanden.  Voor weinig geld vertrokken naar Marseille via Duitsland. Met de trein naar andere steden gaan. Perfect.
 
Hoe gaat het na een paar weken met je studie?
Het gaat goed, alleen moet ik werken aan mijn Nederlands.

Verschillen met schoolcultuur op Bonaire?
In Nederland gaat alles op orde. Hier kan ik niet vragen om mijn verslag later in te leveren. Iedereen doet mee in groepswerk. Op de eilanden heb ik meegemaakt dat sommige leerlingen hun verslag inleveren op een latere datum en er wordt niets gezegd. Of zit ik in een groep en doe ik het hele werk anders halen we het niet en ben ik de enige die daarmee zit.


Is de taal een probleem of niet?
Een beetje, ja.

Wat spraken jullie thuis?
Op Curaçao spraken we Nederlands, Papiaments en Spaans. Op Aruba was het meer Engels en Bonaire moesten we Papiaments praten omdat ik op Bonaire examen in Papiaments moest doen en het niet zo goed beheerste.

Wat wil je de komende jaren in Nederland en Europa allemaal zien/doen?
Reizen reizen en nog meer reizen. Ik ben erg nieuwsgierig naar andere culturen, plaatsen en hoe men daar leeft en denkt.

Denk je terug te gaan naar Bonaire uiteindelijk?
Zeker voor vakanties. En omdat ik in Curaçao, Aruba en Bonaire heb gewoond wil ik graag voor een van de eilanden of voor Nederland in het buitenland werken.

Heb je tips voor andere jongeren van de eilanden die net in Nederland zijn of die de komende jaren naar Nederland willen komen?
Weet dat de beste tijd van je leven de studentijd is, dus maakt het beste ervan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous post

Curacaose cultuuragenda

Next post

“That was the year that was” - column Ron Gomes Casseres

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties