Cultuur

Ga kijken naar het huis dat nooit af is!

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) won in 2019 de Wilhelminaring, de tweejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. Deze prijs bestaat uit een speciaal ontworpen ring, een opdracht voor een beeldhouwwerk in het Sprengenpark in Apeldoorn en een gedicht bij dat beeldhouwwerk. Martha is de elfde kunstenaar die deze prijs in ontvangst nam.

Tirzo Martha bij zijn expositie in het CODA Museum eerder deze week in gesprek met Valika Smeulders van het Rijksmuseum.

‘Het huis dat nooit af is’ toont zeven installaties uit de gelijknamige serie waaraan Martha de afgelopen twee jaar heeft gewerkt. Bindend element in deze nieuwe serie werken is de sterk architectonische oriëntatie. De meeste voorwerpen stammen uit de bouwwereld, zoals betonblokken, golfplaten, hout, speciekuipen en wapeningskorven. Daarnaast keren ook enkele van zijn meest geliefde objecten terug: autobanden, conservenblikken, emmers, kooien, lampen, spanbanden, stoelen en toiletpotten. Samen vormen ze monumentale installaties die de bezoeker uitnodigen om nader toe te treden en om te reflecteren.

De titels van zijn installaties zijn verrassend, soms cryptisch en vertonen op het eerste gezicht weinig samenhang. Soms ook lijken ze op een objectieve omschrijving of een nuchtere constatering of verwijzen ze naar zijn geboorte-eiland Curaçao. Meestal zweven ze echter in een niemandsland ergens tussen droom, werkelijkheid en fantasie.

Hoewel zijn presentaties sterk kunnen variëren in aanzien, lukt het hem zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn artistieke eigenheid zo samen te brengen dat zijn werk zonder hun aanleiding of oorsprong te verliezen een universele zeggingskracht krijgt. Het is aan iedere beschouwer om het huis dat nog niet af is te betreden en al dan niet te voltooien tot een eigen thuis.

Adi Martis

Een supertrotse Tirzo Martha samen met Ron van der Veer in 2019 bij de uitreiking van de Wilhelminaring.

Meer info over deze bijzondere tentoonstelling in het Apeldoornse CODA Museum, die nog tot 6 december te bezichtigen is, vindt u via deze link.

Reserveer tijdig, want vanwege de corona-maatregelen is het aantal bezoekers beperkt.

Previous post

Koning ontvangt Curaçaose premier

Next post

Den Haag en Willemstad zijn het eens

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.