Justitie en veiligheid

Heldere uitspraak: geen ruim baan voor horeca Kralendijk

De rechter oordeelde scherp: gemaakte aanpassingen in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire ten behoeve van commerciële ontwikkelingen in het beschermde Bonaire Onderwaterpark zijn in strijd met de wet.

Zes weken lang heeft het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba zich gebogen over de bezwaren tegen de lokale overheid gericht op het openstellen van het Bonaire Nationaal Marine Park voor commerciële ontwikkeling met mogelijk onherstelbare gevolgen voor het onderwaterpark. Gisterochtend kwam de uitspraak.

1.     Het Gerecht vernietigt het besluit tot wijziging van het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (ROB) voor zover dit betrekking heeft op alle daarin opgenomen (plan)onderdelen in en nabij de wateren van Bonaire. Deze aanpassingen zijn onvoldoende onderzocht op de ecologische gevolgen voor het marine park en de ruimtelijke gevolgen in het centrumgebied.

Omdat nergens uit blijkt wat de gevolgen van het aanleggen van pieren of steigers kunnen zijn en omdat zo’n onderzoek wel wettelijk voorgeschreven is bij aanpassingen van het ROB, vernietigt de rechter het wijzigingsbesluit.  Het onderzoek dat het OLB heeft laten doen is in ieder geval veel te beperkt geweest. Het OLB krijgt nu een jaar de tijd om alsnog grondig op de bezwaren van belanghebbenden te reageren.

2.     Het Gerecht verklaart het verzoek om de 34 palen bij Karel’s Beach Bar te verwijderen overbodig omdat de palen op dit moment geen schade (meer) aanrichten aan het onderwaterpark. Het heeft geen zin om de palen te verwijderen totdat  er een definitief besluit is genomen betreffende de ontwikkelingen van de pier.

3.     Het Gerecht vernietigt de afgegeven natuurvergunning voor de ontwikkeling van de pier naast Karel’s Beach Bar. De rechter doet dit omdat na de vernietiging van de wijzigingen in het ROB deze vergunning niet meer zondermeer kan worden verleend.

De natuurorganisaties die naar de rechter zijn gegaan (STCB en STINAPA) zijn verheugd met deze uitspraak en hopen dat de eilandelijke overheid nu wel met een zorgvuldig besluit komt, waarbij het belang van de ongekend waardevolle onderwaternatuur niet flagrant en onzorgvuldig ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van een horecaondernemer.

(www.back2bonaire.com)

Karels Beach’s Bar te Kralendijk

Previous post

Boeven op zee vang je samen: met de Kustwacht

Next post

Geen nieuwe regels, maar handhaving

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.