Speciale gebeurtenissen

Hans de Boer overleden

Het nieuws vanmorgen was een grote schok voor velen: de oud-voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer – net 66 geworden – is slechts enkele maanden na zijn pensionering overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hans was een markant mens: altijd zeer daadkrachtig, uitgesproken, soms scherp, maar immer bevlogen, ongedurig soms, maar altijd empathisch, loyaal en bijzonder warm.

Na zijn studie economie begon hij in de jaren tachtig samen met een studievriend een economisch adviesbureau, het Bureau voor Economische Argumentatie. Het bracht hem naar Curaçao, waar hij adviseur werd, enkele jaren met veel enthousiasme woonde en werkte.

Hij hield er een huis, waar hij vaak en graag kwam. En hij wilde op het eiland niet slechts toerist zijn: recent nog was hij betrokken bij de verkoop van het Plaza Hotel in Punda.

Hans de Boer was een vertrouweling van menig minister-president: van Maria Liberia-Peters tot Eugene Rhuggenaath op het Fort Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook van Mark Rutte in Nederland, die via Twitter geschokt reageerde op het onverwachte overlijden.

In 1997 werd Hans de Boer voorzitter van MKB Nederland, de koepel voor het midden- en kleinbedrijf. In 2003 ging hij daar weer weg, werd weer ondernemer en vervulde vele uiteenlopende functies. Zo was hij in 2006-2007 onder meer boegbeeld van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en lid van het Innovatieplatform.

In 2014 werd De Boer voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, als opvolger van Bernard Wientjes. Een taak die hij zes jaar lang vervulde. Hij zou eigenlijk al juni afscheid nemen, maar bleef vanwege de coronacrisis enkele maanden langer.

Hans is vanaf het begin betrokken geweest bij het Comité Koninkrijksrelaties en toonde zich niet alleen achter de schermen een Antillenvriend. Ook voor de schermen wilde hij waar nodig een lans breken voor ‘zijn’ eiland Dushi Kòrsou, ook als hij daarmee in politiek Den Haag kritiek kreeg (zoals na onderstaand interview vorig jaar juni): “Maakt dit mij in Den Haag niet populair? Dat moet dan maar even!”

Een inspirerend mens heeft ons verlaten. Wij kunnen niet anders dan met gebogen hoofd zijn familieleden en vele vrienden heel veel sterkte wensen met dit tragische verlies.

Previous post

Ombudsman: Caribische studenten lopen vast door praktische hindernissen

Next post

Steeds meer kennis over de Cariben op het internet

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.