Volksgezondheid, natuur en milieu

Groningse coassistenten al veertig jaar aan de slag in Willemstad

Jaarlijks wonen en werken er 20-25 studenten medicijnen op Curaçao. Zij doen gedurende een jaar een gevorderd deel van de studie – de zogeheten co-schappen – in het Sint Elisabeth Hospitaal te Willemstad. En dat al ruim veertig jaar. 

Waarom eigenlijk? Drs. L.C. Bruggeman, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), legt uit dat de Groningse studenten op Curaçao veel leren in relatief korte tijd. Ze krijgen snel veel verantwoordelijkheid en dat levert hen in de eerste plaats een grote mate van vakinhoudelijke kennis op.
Daarnaast is het werken in een andere cultuur en omgeving ook goed voor de vorming van jonge academici. Bruggeman benadrukt dat alle uitgezonden vooraf een training Papiaments krijgen: “Anders kun je op Curaçao domweg niet goed functioneren als arts”.

De samenwerking tussen Groningen en Willemstad is georganiseerd via een eigen stichting: de NASKHO (Nederlands-Antilliaanse Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs). De NASKHO, waarvan het bestuur bestaat uit Europese en Caribische Nederlanders, doet meer dan het organiseren van personele uitzendingen.
Zo worden jaarlijks enkele toonaangevende postdoctorale cursussen georganiseerd, welke deelnemers trekken uit heel Zuid-Amerika en Europa.
En er werden de afgelopen jaren jaarlijks ook een tiental arts-assistenten uitgezonden: artsen die bezig zijn met hun opleiding tot specialist.

Bruggeman is trots op de samenwerking. Er is de afgelopen jaren door alle betrokkenen veel geïnvesteerd en de relaties zijn prima. Zou Groningen niet liever in Barbados of Trinidad zitten? Scheelt dat niet in dure taalcursussen?
“Onzin”, vindt Bruggeman. “De relaties met Curaçao kun je niet zomaar eventjes overzetten naar een ander eiland. Dat zou kapitaalvernietiging zijn en bovendien een miskenning van wat er in veertig jaar is opgebouwd. Zeker weten dat we in Trinidad of Barbados of waar dan ook helemaal bij nul zouden moeten beginnen. Dat is echt doodzonde!
Daarbij komt dat Curaçao nog steeds deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. Veel Curaçaoënaren hebben een bijzondere band met Nederland en andersom. Dat maakt onze samenwerking natuurlijk ook extra bijzonder. Ik hoop van harte dat we nog minstens veertig jaar zo door mogen gaan!”

Previous post

Gemeente Amsterdam maakt Koninkrijk concreet

Next post

Onderwijsuitwisseling: respect begint met contact

Comité Koninkrijksrelaties

Comité Koninkrijksrelaties

1 Comment

  1. […] Jaarlijks wonen en werken er 20-25 studenten medicijnen op Curaçao. Zij doen gedurende een jaar een gevorderd deel van de studie – de zogeheten co-schappen – in het Sint Elisabeth Hospitaal te Willemstad Lees Verder: Groningse coassistenten al veertig jaar aan de slag in Willemstad […]